Vinjales najbolji u Le Manu 1Foto: EPA/ EDDY LEMAISTRE

Vozač Jamahe Maverik Vinjales pobedio je u Le Manu na VN Francuske, a iza njega su kroz cilj prošli Žoan Zarko i Dani Pedrosa.

Ipak trku je obeležio pad Valentina Rosija u poslednjem krugu, a pre njega iz istog razloga je odustao i vozač Honde Mark Markez.

Tako je u generalnom plasmanu vozača prvi Vinjales sa čak 23 boda prednosti nad Rosijem, mada je sezona duga i tek predstoje prava uzbuđenja na Muđelu, na VN Italije, kao i u Asenu na VN Holandije.

Poveo je Vinjales, ali je nakon treće krivine Zarko uspeo da ga pretekne, i u dobrom delu trke je diktirao svoj tempo. Polovinom iste obilaze ga prvo Vinjales, a onda i Rosi i od tog trenutka kreće trka u dvoje. Iako je Vinjales vodio sve do dva kruga pre kraja trke, Rosi ga pretiče i čini se da ide do važne pobede i plus 7 bodova u šampionatu, no u osmoj krivini poslednjeg kruga odlazi preširoko, pa tu grešku koristi Vinjales da se vrati ispred Italijana, a tri krivine kasnije Rosi usled prevelike želje za pobedom pada sa motora i odlazi zajedno sa njim u šljunak pokraj staze, a do pobede stiže Maverik Vinjales.

Grešku Rosija pogotovo koristi Dani Pedrosa koji je startovao sa 13., ali je već nakon prvog kruga došao do sedme pozicije, da bi polovinom trke iskoristio pad Marka Markeza za prelazak na četvrto mesto. Kako je Rosi pao tako je on došao do trećeg mesta i pobedničkog postolja, što je značajan rezultat za njega budući da je na prošloj trci, u Herezu, na VN Španije, trijumfovao.

Ukoliko veže još nekoliko ovako dobrih trka, mogao bi da se uključi u borbu za šampionski pehar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari