Vladan Kovačević podneo tužbu protiv FIFA kako bi dobio pravo da nastupa za Srbiju 1Vladan Kovacević. Foto: EPA-EFE/Jerzy Muszynski

Vladan Kovačević, golman poljskog Rakova, odlučio je da tuži Svetsku fudbalsku asocijaciju (FIFA) Sportskom sudu za arbitražu u Lozani, kako bi dobio pravo da nastupa za reprezentaciju Srbije.

Selektor Dragan Stojković želeo je da Kovačevića uvrsti na spisak reprezentativaca za kvalifikacione utakmice za EURO 2024. godine, ali je FIFA odbila da mu dozvoli promenu sportskog državljanstva, s obzirom da je prethodno nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Po propisima, koji su ustanovljeni 2020. godine, ukoliko neki fudbaler zaigra za neku od selekcija jedne zemlje nakon što je napunio 21 godinu, nema pravo da potom nastupa za reprezentaciju druge države.

Čuvar mreže Rakova, rođen 11. aprila 1998, branio je poslednji put za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 13. oktobra 2020, sa 22 godine i 182 dana i tako izgubio pravo da se nađe na spisku selektora Srbije.

Ipak, pravni zastupnici Vladana Kovačevića utvrdili su da je bilo izuzetaka od pravila i na osnovu toga temelje zahtev da mu se dozvoli da igra za Srbiju.

Odluka suda u Lozani biće obavezujuća za stranu koja izgubi spor.

Da podsetimo, Marko Dmitrović je neposredno pre okupljanja reprezentacije za mečeve u kvalifikacijama za EURO 2024. odlučio da neće više nastupati za Srbiju, a nezvanično, razlog je bilo to što je selektor Stojković pozvao Kovačevića u nacionalni tim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari