Vođenje privatnih i predizbornih ratova 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Javno dopisivanje čelnika dva kluba označilo i žestok nastavak trke za kontrolu onoga što se događa van terena. Sve do 84. minuta utakmice između Spartaka i Partizana srpskoj fudbalskoj javnosti podmetana je teza da je ovosezonsko izdanje Superlige Srbije jedno od najregularnijih u poslednjih nekoliko godina.

Odluka sudije Lazara Lukića, da posle preporuke iz VAR sobe dosudi penal iz kojeg su crno-beli došli do trijumfa za nekoliko minuta potpuno je promenila sliku u koju su verovali naivni i neobavešteni. Odmah po završetku utakmice Crvena zvezda je objavila saopštenje u kojem je optužila Partizan za „pljačku u Subotici“, a kao saučesnika navela selektora fudbalske reprezentacije Srbije Dragana Stojkovića.

Crvena zvezda neće dozvoliti da se bilo ko iživljava nad našim klubom i otima nam ono što zaslužujemo na terenu. Već dugo vremena upozoravamo na mutne radnje rukovodstva FSS i to se ponavlja iz utakmice u utakmicu. Ima još mnogo da se igra i vidimo da nas čeka potpuno neravnopravno prvenstvo jer moramo da se borimo protiv udružene grupe koju sačinjavaju Partizan i FSS. Sram ih bilo i jedne i druge. Trazimo hitnu smenu sudijske komisije i hitno raspisivanje izbora u FSS na svim nivoima“, piše u saopštenju koje je objavljeno desetak minuta po završetku duela u Subotici.

Generalni sekretar Partizana Miloš Vazura odmah je odgovorio na optužbe iz tabora večitog rivala, ali je odgovor bio daleko nezanimljiviji i manje intrigantan u odnosu na „pismo“ sa Marakane. Međutim, to nije zaustavilo čelnike crveno-belih. Ponovo su se oglasili u nedelju uveče i, kako se čini, mnogo jasnije pokazali da je penal u Subotici zapravo povod za obračun sa Draganom Stojkovićem.

Raka Đurović, bivši fudbalski sudija, u razgovoru za Danas kaže da su mu nejasni motivi za obračun Crvene zvezde, odnosno Zvezdana Terzića sa selektorom srpske reprezentacije.

– Pokušavam da odgonetnem o čemu se radi, koji je motiv saopštenja i zašto je Dragan Stojković, bivši igrač i funkcioner Crvene zvezde, među glavnim metama. I ljudi koji malo bolje poznaju prilike takođe ne znaju šta je pozadina. Možda misle da Stojković ima ambiciju da preuzme Zvezdu kad ode iz Fudbalskog saveza. Bez obzira na motive ta priča je veoma ružna i ponovo srozava imidž našeg fudbala koji se donekle popravio nakon plasmana reprezentacije na Svetskom prvenstvo.

Đurović smatra da će ovakvo ponašanje uprava dva najveća srpska kluba neminovno dovesti do reakcije i mešanja politike u događaje u Superligi Srbije, posebno zbog činjenice da uskoro Srbiju očekuju izbori.

– Očekujem da će se politika umešati ako se stvari otrgnu kontroli. Uskoro nas očekuju izbori i vlast neće dozvoliti da odnosi između Zvezde i Partizana izazovu događaje koji se ne mogu kontrolisati. Poznato je koliko vlast ima uticaja i u klubovima i među navijačima, neće se dozvoliti da se dogodi nešto što dodatno diže temperaturu na sve ono što se događa oko nas.

Đurović smatra da je javno dopisivanje čelnika dva kluba označilo i početak trke dva kluba za kontrolu onoga što se događa van terena.

– Čeka nas vraški vruće proleće u finišu prvenstva, to je sad već potpuno izvesno. U suštini sad će se krivica za sve svaliti na sudije, a oni nemaju hrabrosti da se uhvate u koštac sa ogromnim pritiscima koji na njih vrše naša dva najveća kluba. Na utakmici u Subotici klupe oba tima su uletele u teren i niko nije sankcionisan. Ali i sudijska organizacija nema hrabrosti da zaštiti svoje članove, sudije se osećaju bespomoćnim i biće vrlo teško da neko od njih istupi i da se odupre.

Prvi čovek Crvene zvezde Zvezdan Terzić je nedavno izjavio da će napustiti funkciju u klubu ukoliko crveno-beli ne osvoje titulu šampiona Superlige, a Đurović smatra da je moguće da navijači Zvezde neće čekati da on ispuni obećanje ukoliko rasplet borbe za titulu bude loš po crveno-bele.

– Mislim da Terzićevo obećanje da će dati ostavku takođe ima uticaja na ovakvu reakciju. Iza Crvene zvezde stoji armija navijača koja ne toleriše eventualan gubitak titule. Za njih je osvajanje drugog mesta neoprostiv neuspeh, to se kod nas prihvata veoma dramatično

Bivši član uprave Partizana Vladimir Vuletić tvrdi da je „rat saopštenjima“ uprava Zvezde i Partizana ranije dogovoren i da se radi o lažnom sukobu.

– Radi se o igrokazu prijatelja koji su se pre dva meseca našli na zajedničkom ručku. Tada su konstatovali da su odnosi između dva kluba na odličnom nivou jer je uklonjen čovek koji je to kvario, odnosno ja – tvrdi Vuletić. On dodaje da je ovo rat saopštenjima istih kvislinških elemenata u oba kluba. Fudbal u Srbiji je marioneta Aleksandra Vučića i njegovog odnosa prema sportu u Srbiji. I Terzić i Vazura znaju da Crvena zvezda osvaja tiulu i sada pokušavaju da nađu vrstu alibija za ono što će se tada desiti, a to je opravdani gnev navijača Partizan.

Vuletić objašnjava da je Dragan Stojković meta napada čelnika Crvene zvezde zato što Terzić želi da se vrati na funkciju predsednika fudbalskog saveza Srbije.

– Ambicija Zvezdana Terzića je da se vrati tamo odakle je jednog dana pobegao na skijanje kako bi izbegao suđenje, a to je mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Moram da kažem da Dragan Stojković, bez obzira što navija za Crvenu zvezdu, odbija da bude „tenkista“. On je čovek velikog kredibiliteta i čestitam mu na tome.

Đurović: Penal ispravan, čekanje predugo

Raka Đurović objašnjava da je jedanaesterac posle kojeg je Partizan došao do ppobede u Subotici ispravno dosuđen, ali da je donošenje odluke predugo trajalo.

– Stojim iza toga da je bilo elemenata za kazneni udarac, ali način na koji se sve to odigralo dovodi do usijanja ionako vrelu atmosferu u našem fudbalu u fudbalu. Sudija je bio veoma blizu mesta, ali se nije opredelio da dosudi jedanasterac. Tek kad mu je asistirano iz VAR sobe on je prekinuo igru i odlučio da proveri šta se dogodilo, I već kad je pregledao snimak morao je mnogo brže da donese odluku. Njemu je već rečeno na koji detalj treba da obrati pažnju i to se pregleda za desetak sekundi, ali je glavni sudija bespotrebno odugovlačio sa donošenjem odluke– kaže Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari