Vojvodina ima blagu prednost 1

Samo naizgled pozicija pomoćnog trenera u bilo kom sportu je komforna.

Kad se stvari gledaju površno, olako se procenjuje da je u slučajevima neuspeha njihova odgovornost minimalna, a krivice skoro da i nema. S druge strane, prilikom proslava uspeha retko ko se seti da pomene njihovu ulogu. Slava ih nepravedno mimoilazi. Sjaj odbojkaškog Novog Pazara ne bledi drugu godinu zaredom, od pre četiri meseca glazuru tom blještavilu daje i najbliži saradnik Hamze Zatrića, Almir Rugovac (34). NJegov udeo u nastajanju novopazarske odbojkaške kule kao igrača, primača i libera, nemerljiva je. Ispostaviće se da je još veća kao trenera i koordinatora svih mlađih odbojkaških selekcija kluba i posebno prvog pomoćnika Zatriću. U Lajkovcu se nedavno okitio i prvim velikim trofejom, Kupom Srbije.

* Nekako tiho ste postali deo ovog vanvremenskog tima. Dva debitanta, Zatrić i Rugovac, postavljaju zadatak trenerima sa daleko više iskustva. Uspon je munjevit, je li i lako objašnjiv?

– Nenadano sam uskočio u ovu lepu priču, iako nisam došao niotkuda, pošto sam zadužen za rad sa svim mlađim selekcijama kluba. Počastvovan sam što sam uz Hamzu i ovaj tim, posebno što sam odavno doneo odluku da ću plivati u trenerskim vodama. Imponuje kad u ovu profesiju uđeš na velika vrata, a to se nama desilo. Ništa se ne događa slučajno, to nisu ni poslednji rezultati. Radimo naporno i mnogo, posvećeni smo poslu, ekipa je odlično selektirana, pa je normalno da vrhunski rezultati ne izostaju. Na našem primeru se vidi od kolike važnosti je to što smo bili aktivni igrači i što su nas vodili veliki treneri, kao što je sinonim za naš sport Zoran Gajić. Kad iz takvog okruženja uđete u struku i ponesete ono što su vam on i ostali usadili, onda ne brinete, jer je ostalo tako malo nepoznatog. Jesu to dva potpuno različita posla, ali nije isto kad se sa terena preselite na klupu i kad do nje dođete bez takvog iskustva.

* Kao desnoj ruci prvog trenera kakva su vam konkretna zaduženja?

– Dugo se poznajem sa Zatrićem, još kao aktivni igrači fenomenalno smo sarađivali. Dopunjujemo se, moje sugestije su mu dobrodošle. Prvi trener ne može da se fokusira na svaki detalj tokom treninga ili utakmice. Konsultujemo se bukvalno o svemu. Sve što radi prvi trener na treninzima radim i ja, dakle na odbrani, bloku, servisu, kretanju, na utakmicama se dogovaramo i razmenjujemo mišljenja o svemu.

* Na početku trenerske karijere Hamza Zatrić prosto blista. Šta je to što ga izdvaja od drugih trenera?

– Bio je igrač najvišeg nivoa. On je na klupi, a kao da je na terenu. Zapažanja su mu nepogrešiva, poteze povlači pravovremeno i tačno. Da bi neko postao uspešan trener nigde ne piše da na taj položaj treba da dođe iz igračke karijere, ali mnogi primeri, pa i Hamzin, govore da je to poželjno. Još kad se tome doda da se ,,pekao“ kod najvećih trenera, to je bogatstvo koje nema cenu.

* Novi Pazar se u prvom delu prvenstva specijalizovao za pobede rezultatom 3:2. To više nije slučaj. Šta se u međuvremenu dogodilo?

– Bio je to period naših jednoličnih igara, što je dovodilo do dugotrajnih mečeva u pet setova. Uneli smo promene, tako što je sada povećan procenat lopti koje idu na Hamzagića, napadamo raznovrsnije, više je lopti za srednjake, pa se naše akcije sve teže čitaju

* Novi Pazar ima moćan tim, to nikad nije garancija da će imati igru i rezultate, a ima ih. U čemu je tajna?

– Umetnost je da igrače različitih stilova i navika ukomponujete u kvalitetnu celinu. To je veština koju možete da demonstrirate u atmosferi ozbiljnosti i discipline. Mi sve to imamo.

* Predviđanja su se obistinila, o prvaku Srbije odlučiće tri ili pet mečeva Novog Pazara i Vojvodine. Ko je bliži cilju?

– Finalni mečevi su nepredvidivi. Reflektori javnosti okrenuti su prema igračima, što dovodi do njihove maksimalne motivisanosti. Sve je otvoreno. NJihov blok je odličan, ništa slabiji nije im ni servis. O našim prednostima neću govoriti, upoznala ih je i Vojvodina, tri puta smo ih ove sezone dobili, četvrti put smo izgubili a kao da smo pobedili. Blagu prednost dao bih Vojvodini zbog utakmice više u Novom Sadu, ali samo iz tog razloga.

Igrač i koordinator

LJubav prema odbojci Almira Rugovca rano dovodi u tim Novog Pazara. Već sa 17 godina postao je deo turskog prvoligaša Arčelika, u kojem je zatekao trenera Zorana Gajića i Hamzu Zatrića. Bio je mlad, a kvota od pet stranaca u timu popunjena, pa je otišao u Budvansku rivijeru. Sa crnogorskim klubom stiže na fajnal-for Kupa Cev u Rimu. U konkurenciji domaćina, belgijskog Nolika i Fakela iz Rusije osvaja treće mesto, pobedom u utešnom meču nad Rusima 3:2. Put ga je dalje odveo u Puteve iz Ivanjice, tada člana Prve B lige, da bi igrački krug posle povrede zatvorio u Novom Pazaru.

Kao koordinator svih mlađih kategorija i trener, Almir Rugovac sa pionirima rođenim 2002. i 2003. godine osvaja prestižni turnir u Vrnjačkoj Banji i prvo mesto sa kadetima, rođenim 2000. godine i mlađim, na Kupu gradova u Kraljevu. Od pionira posebno izdvaja tehničara – reprezentativca Kadira Pruševića, rođenog brata igrača prvog tima Sameda, Emina Peruničića, Demira Dolovca, DŽemala Kovačevića, Aladina Zečića, Harisa Delića i Tahira Kavazovića. U radu mu pomažu Admir Kurtanović i bivši igrač Novog Pazara Đorđe Šarac. Ulogu savetnika obavlja nekada veliko ime novopazarske odbojke Jakup Zatrić.

Trojica-četvorica igrača bi mogla da igraju za reprezentaciju

U poslednje vreme, a sve u skladu sa rezultatima kluba, aktuelizovana je priča o igračima Novog Pazara koji bi mogli za početak da se nađu na širem spisku reprezentativaca Srbije. Rugovac kaže da treba biti realan i samokritičan. „Reprezentacija je najviši nivo, posebno Srbije, koja je svetska sila u našem sportu. Trojica, četvorica igrača zaslužuju da se nađu na širem spisku. Pre svega, mislim na Irfana Hamzagića, po svim izveštajima i statističkim parametrima najboljeg igrača Superlige. Za početak voleo bih da ga vidim na nekoj prijateljskoj utakmici gde bi pokazao šta ga sve krasi. Pored njega i Andrija Vilimanović zaslužuje poziv, jer igra u velikoj formi. Ne treba zaboraviti ni Benjamina Dacu, izrasta u ozbiljnog igrača i neupadljivog Elvira Zukovića, čiji doprinos našim rezultatima u odbrani i na prijemu nije toliko vidljiv, a ogroman je“, smatra on.

Večeras u Subotici

U prva dva polufinalna meča plej-ofa za titulu šampiona Srbije, Novi Pazar je samo rezultatski lako pobedio subotički Spartak u ,,Pendiku“ 3:0 (25:23, 25:23, 25:22) i 3:0 (25:22, 25:13, 25:20). Najbolji pojedinac ovih mečeva bio je primač domaćeg tima Marko Vukašinović. Treći duel dva tima igraju večeras u Subotici (19).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari