"Voleo bih finale Real - Milan, to je pravi klasik": Ivan Golac za Danas o polufinalistima Lige šampiona 1Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Dobili smo imena polufinalista Lige šampiona. To su Real, Mančester siti, Milan i Inter.

I dok je potpuno uobičajeno da jedan veliki Real vidimo u završnici najkvalitetnijeg klupskog evropskog takmičenja, dotle je u poslednje vreme postao pravi raritet da najveći broj klubova u polufinalu Lige šampiona dolazi iz Serije A.

Za Kalčo je posebno sjajna vest što će iz Italije sigurno doći jedan finalista Lige šampiona, budući da su polufinalni parovi Real – Siti, odnosno Milan – Inter.

Interesantno je da je od svih polufinalista samo Siti još uvek u borbi za titulu u domaćem šampionatu.

Real je 11 koraka udaljen od Barselone, a do kraja LaLige je ostalo još svega devet kola, dok milanski gigantni imaju razočaravajuću sezonu u nacionalnom prvenstvu i samo osvajanjem „ušatog“ pehara mogu spasiti svoju sezonu.

Zapravo, njihovo mesto u najelitnijem klupskom evropskom takmičenju naredne sezone je pod znakom pitanja, jer ako tamošnja Fudbalska Federacija poništi kaznu Juventusu oko oduzimanja 15 bodova zbog malverzacija – milanski timovi će završiti na petom, odnosno šestom mestu, a ispred njih će se naći i rimski klubovi, Roma i Lacio, baš kao i viđeni šampion Napoli.

Možda je ponajviše razočaravajuća za aktuelnog šampiona Italije, ekipu Milana, jer niko u klubu nije verovao da će se gotovo godinu dana kasnije grčevito boriti za četvrto mesto na tabeli.

Od Intera navijači nikada nisu sigurni šta mogu da očekuju. Pa ipak, oba tima igraju fenomenalno na evropskom frontu i biće zanimljivo gledati njihovu borbu za finale.

Možda će spektakularniji biti dvomeč između Sitija i Reala, gde će mnogi navijači očekivati pregršt golova, ali istinski zaljubljenici u fudbal će s nestrpljenjem pratiti čuveni milanski klasiko.

Trener Intera Simone Inzagi je zbog razočaravajućih rezultata u Seriji A u više navrata bio na izlaznim vratima kluba, ali su ga rezultati u Evropi gotovo uvek ostavljali na klupi giganta sa severa Italije.

Njegovu sezonu je možda najbolje opisao bivši predsednik Intera Masimo Morati.

– Da sam i dalje predsednik Intera odavno bih otpustio Inzagija sa klupe Intera. Ali, možda bih i pogrešio, jer je on polufinalista Lige šampiona ove sezone, sa realnim izgledima da dođe i do finalne utakmice i borbe za trofej – iskren je Morati.

I sama ta izjava sugeriše koliko je konfuzna situacija u klubu.

Mediji na Apeninima se već bave letnjim prelaznim rokom i sele štopera Milana Škrinjara u PSŽ, dok tim ulazi u završnicu sezone.

Na samom terenu malo šta polazi za rukom „neroazurima“. Glavna uzdanica u finišu sezone im je sjajni napadač Lautaro Martinez. On njegovog učinka će zavisiti uspeh ekipe.

Sa druge strane, Milan predvođen napadačkim tandemom Rafael Leao – Olivije Žiru, sanja o osavajanju još jedne evropske titule.

Bivši fudbaler i trener Ivan Golac ističe za Danas da ga finale Real – Milan ne bi iznenadilo.

– Arsenal je bio toliko isped Sitija, a sada su ih „građani“ u potpunosti stigli. Imam običaj da kažem da ko je za Božić u borbi za titulu da on ostaje u njoj do Uskrsa kada se ista privodi kraju. I ovoga puta sam bio u pravu, a da Arsenal nije imao nekoliko neobjašnjivih kikseva u prvenstvu, verovatno bi šampionat bio već okončan. Arsenal je bio nadomak šampionske titule, a sada će sve biti odlučeno u okršaju dve najbolje ekipe u Engleskoj na „Etihadu“. Iskreno, mislim da će pobednika ovogodišnje Lige šampiona odrediti par Real – Siti. Siti je jedini od svih ekipa na „dva fronta“, ali Pep Gardiola ima toliko kvalitetan sastav igrača u svojoj ekipi, da sam ubeđen da će „građani“ izdržati u maju i u Evropi i na Ostrvu – priča Golac.

Dodaje da smatra da je „Real ipak kvalitetniji od Sitija“.

– Nalaze se u fazi takmičenja koja im je dobro poznata. Kada su u komfornoj zoni, mogu da pruže svoj maksimum. U Španiji će biti drugi, ali to nikako nije loš rezultat. I tako se Barselona i Real stalno smenjuju u Primeri sa šampionskim peharima, a tek ponekad im planove poremeti Atletiko. Ono što pak ostaje kao konstantna stvar je vezni red Reala koji mi je bolji od Sitijevog. Upravo tu vidim prevagu za „kraljevski“ klub u ovom dvomeču. Luka Modrić igra sjajno u 38. godini života. Zatim je tu jedan Karim Benzema. Fantastičan napadač kome takav vezni red stvara pet gol šansi po meču, a šampion takvog kova ih ne propušta – jasan je Golac.

Ono što vrhunskom stručnjaku zapada za oko je drugo polufinale koje će, prema njegovim rečima, biti prava poslastica za sve.

– Tu dajem prednost Milanu i to u odnosu 51:49 odsto. I dokle god će prvo polufinale biti efikasnije i lepše za oko, dotle će mi drugo polufinale biti interesantnije. Sasvim je sigurno da možemo da očekujemo neka taktička iznenađenja u prvom dvomeču, ali ovde ne da ih neće biti, nego će igrači Milana i Intera moći zmureći da igraju jedni protiv drugih. Oni se toliko dobro poznaju da ne znam kako mogu jedni iznenaditi druge. I dok se Real i Siti nisu sastajali mnogo puta u prošlosti, dotle se Inter i Milan sastaju minimum dva puta godišnje u Seriji A. Dajem blagu prednost Milanu samo zbog njegove trofejnije i blistavije evropske prošlosti – jasan je Golac.

Pred kraj razgovora naš sagovornik otkriva atmosferu u Engleskoj, ali i govori više o italijanskom fudbalu.

– Za Siti nije uspeh plasman u polufinale Lige šampiona. Ako izgube u finalu, to će biti tragedija na Ostrvu. Možete li onda da zamislite atmosferu u Engleskoj ako ih u dvomeču izbaci Real. Sa druge strane, impresioniram sam rezultatom italijanskih klubova u Ligi šampiona ove sezone. Jedini su imali tri kluba u četvrtfinalu; jedini imaju dva kluba u polufinalu; i jedini već sada znaju da će jedan finalista doći iz te zemlje. Ovaj rezultat dolazi kao melem na ranu, s obzirom na to da ih već deset godina nema nigde u Evrope. Nisu pretedenti za „ušati“ trofej barem 15 godina, a sad na potpuno furiozan način ulaze u završnicu sezone. Pogledajte im samo ligu. Od drugog do sedmog mesta su svi tu negde – navodi Golac.

Napominje da je ekspanzija rezultata italijanskog fudbala poslednjih godina očigledna.

– Od Juventusa, Atalante, Rome i Lacija mnogo očekujem u Evropi narednih sezona, milanski timovi su već tu. Napoli igra ubedljivo najbolju sezonu još od vremena legendarnog Dijega Armanda Maradone. Ovo je i definitivino povratak na velika vrata italijanskog fudbala. Posebno mi je drago što na ovakav način leče bol koja im je naneta zbog dva uzastopna neučešća Italije na Mundijalima – iskren je on.

Sagovornik Danasa usuđuje se i da prognozira šanse Italijana u finalu.

– Ovde bih najpre analizirao italijanske timove jer već sada znamo barem jednog finalistu. Nema tu mnogo dileme, ko god da dođe sa „čizme“ znaćemo kako će igrati. Italijani su majstori taktike. Apsolutno su iznad svih u Evropi kada govorimo u taktici. Definitivno imaju šansu u finalu. U jednoj utakmici je apsolutno sve moguće. To je poslednjih 90 ili 120 minuta u sezoni. Očekujem da izađu u defanzivnijoj formaciji u velikom finalu, možda i sa pet odbrambenih igrača u prvoj postavi. Verujem da će juriti gol iz kontre. I jedni i drugi imaju igrače u navali koji to mogu da urade. Ako prvi povedu tek će tada biti teško njihovom protivniku. Moraće najpre da probiju granitnu odbranu, a tek onda da postignu gol. A kad to sve urade imaće tek izjednačenje u džepu. Za to vreme će italijanski tim nastaviti da preti iz nekih polu-prilika ili možda iz prekida – priča Golac.

Za kraj istiće koje bi klubove voleo da vidi u finalu.

– Voleo bih da vidim finale Milan – Real jer je to pravi klasik. Uz Bajern i Barselonu, to su timovi koji su ispisali najzlatnije stranice evropskog fudbala – završava Ivan Golac razgovor za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari