Nakon iznenađujućih rezultata u 7. kolu, u drugoj nedelji duplog programa, favoriti su se u razmaku od samo dva dana oporavili i uzvratili udarac.

Real je seriju od tri vezana poraza prekinuo trijumfom nad Unikahom (89:57), Makabi je naneo prvi poraz Himkiju u Rusiji (69:77), Baskonija je ponizila Žalgiris u Litvaniji (77:97), dok je Nik Kalates briljantnom minijaturom u samoj završnici omogućio Panatinaikosu da slavi na terenu Efesa (81:82).

Luka Dončić bio je vodeći ideolog u nastojanju Reala da prekine jednu od dužih serija poraza u Evroligi u poslednjih pola decenije. Nakon tri izgubljena meča, uglavnom prouzrokovana prilagođavanjem na novo nastalu situaciju, u kojoj trener Pablo Laso nije mogao da računa na maltene kompletnu centarsku liniju (Kuzmić, Ajon, Rendolf), odnosno Ljulja, zbog teških povreda, Real se konsolidovao zahvaljujući sjajnom 18-godišnjem reprezentativcu Slovenije. Luka Dončić bio je na pragu tripl-dabla, samim tim i sustizanja Nikole Vujčića, proslavljenog hrvatskog centra, koji je u poslednjoj deceniji jedini imao dvocifrene učinke u tri statističke kolone dok je igrao za Makabi. Dončić je završio meč sa 13 poena, 10 skokova i šest asistencija.

– Ovo je bio veoma težak meč za nas. Morali smo da pokažemo reakciju nakon što smo izgubili 30 razlike na terenu Baskonije. Ova pobeda nam je važna takođe jer smo tako prekinuli niz od tri poraza u Evroligi. Ključ je bio u odličnoj odbrani, takođe, meni veoma prija što igramo tri utakmice nedeljno. Ipak sam veoma mlad i to je za mene odlično – poručio je Dončić.

Unikaha bez povređenog Nemanje Nedovića nije imala nikakve šanse u Madridu. U redovima tima iz Malage Dragan Milosavljević je postigao 10, a Dejan Musli šest poena. Nadomak tripl-dabla bio je i Nik Kalates, kome je u Istanbulu nedostajao jedan skok za pomenuto dostignuće. Grk rođen i odrastao u Americi, u prethodnih sedam kola za tri je šutirao 3-15, a u Istanbulu sjajnih 3-4 za 29 poena, devet skokova i deset asistencija. U poslednjem napadu Atinjana nije pogodio, ali je onda odigrao odličnu odbranu i sačuvao aktuelan rezultat. Vladimir Štimac je odigrao još jednu odličnu partiju za Efes, postigao je 15 poena i imao četiri skoka.

Rezultati i tabela

8. kolo

Efes – Panatinaikos 81:82

Žalgiris – Baskonija  77:97

Real – Unikaha         89:57

Himki – Makabi          69:77

CSKA – Fenerbahče            sinoć

Olimpijakos – Crvena zvezda         sinoć

Milano – Bamberg     sinoć

Barselona – Valensija          sinoć

 

1. CSKA         6-1

2. Olimpijakos           5-2

3. Himki          5-3

4. Panatinaikos        5-3

5. Makabi       5-3

6. Real            5-3

7. Fenerbahče          4-3

8. Žalgiris       4-4

9. Bamberg    4-3

10. Valensija 3-4

11. Unikaha  3-5

12. Baskonija            3-5

13. Barselona           2-5

14. Efes          2-6

15. Crvena zvezda   2-5

16. Milano      2-5 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari