Vozićemo najbolje trke u karijeri 1

Poslednju medalju na Olimpijskim igrama srpski veslači osvojili su 1984, kada su se Zoran Pančić i Milorad Stanulov u dubl skulu u Los Anđelesu okitili bronzom.

 Nakon 32 godine dvojac bez kormilara Miloš Vasić i Nenad Beđik putuje u Brazil sa dobrim izgledima da srpsko veslanje vrate u svetski vrh na najznačajnijem sportskom takmičenju. Iako ne najavljuju medalje, ističu da će voziti trku života.

– Za razliku od Londona u Rio de Žaneiro putujem sa mnogo većim ambicijama, tim pre što je ovaj dvojac zvanično treći na svetu. Međutim, bez obzira na to ne osećamo nikakav pritisak i imamo samo jednu želju – da svaku trku izveslamo na maksimalnom nivou. Na licu mesta ćemo videti za koji će to plasman biti dovoljno, a mnogo toga će biti jasnije posle samih kvalifikacija – kazao je Nenad Beđik, kome su igre u Londonu 2012. bile prve. Tada je u dvojcu bez kormilara sa Nikolom Stojićem stigao do B finala, koje nisu veslali zbog povrede Stojića. I Vasić je učestvovao na takmičenju u britanskoj prestonici, kao član četverca bez kormilara koji je zauzeo deseto mesto.

Beđik i Vasić osvojili su prošle godine tri bronze – na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, potom na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i na Svetskom kupu u Lucernu. Ove godine nisu došli do pobedničkih postolja na EP i SK, ali ih to ne brine.

– Nismo izgubili samopouzdanje. Naprotiv. Ova takmičenja su nam, uostalom, služila samo kao priprema za Olimpijske igre, a i na njima smo bili na visokom nivou. Napredovali smo na polju brzine i tehnike, a nadam se i verujem da ćemo u Riju izveslati svoje najbolje trke u karijeri – rekao je Vasić.

Srpski dvojac bez kormilara se slaže da je zlatna medalja na OI već rezervisana za Novozelanđane koji su neporaženi još od 2009. godine. U borbi za preostala dva odličja najveći rivali će im biti Britanci, Australijanci, Holanđani, Južnoafrikanci, Francuzi.

U veslačkom timu Srbije koji u Brazil putuje u subotu nalaze se još dubl skul koji čine Marko Marjanović, višestruki državni prvak i osvajač nekoliko medalja sa evropskih i svetskih prvenstva, i dvadesetjednogodišnji Andrija Šljukić, koji će biti jedan od najmlađih veslača u Riju. Obojica kažu da putuju sa velikim samopouzdanjem, jer su tokom priprema postizali svoja najbolja vremena na svim deonicama na kojima su radili testove.

Regata u Riju biće održana od 6. do 13. avgusta 2016, na regatnoj olimpijskoj stazi u Laguni Rodrigo de Freitas, na kojoj je prošle godine bilo organizovano Svetsko prvenstvo za juniore. Za odličja će se boriti se 550 veslača i veslačica u osam disciplina u muškoj i šest u ženskoj konkurenciji, a na prethodnim Igrama Velika Britanija bila je najtrofejnija, sa devet medalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari