Vrednost igrača pala 28 odsto 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) objavio je istraživanje koje govori da je došlo do strmoglavog pada u vrednosti igrača iz „liga petice“.

CIES navodi da je na to uticalo i što su igrači odigrali manje utakmica nego prošle godine, pa je tako ukupna njihova vrednost pala za 28 odsto. Sa 32,7 milijadi evra na 23,4 milijarde.

Od svih timova iz „liga petice“ najveći gubitak vidi se kod Olimpika iz Marseja čija vrednost je pala za čak 38 odsto, dok se najbolje drži tim takođe iz francuske Lige 1 – Brest (16 odsto). Vrednost igrača Intera je bila 773 miliona evra pred prekid Serije A, dok će na kraju juna oni vredeti samo 497 miliona.

Najveći gubitak po količini novca pretrpeo je Mančester Siti čija je vrednost bila 1.361.000.000 evra, dok je nova tržišna vrednost 949 miliona,  Barselona je otišla u minus 366 miliona, ali će malo smanjiti štetu jer je već smanjila plate igračima.

Najskuplji tim sveta Liverpul (1.405.000.000 evra) „izgubio“ je 353 miliona evra na vrednosti igrača, dok je i Real Madrid, koji neće smanjiti plate igračima, na sličnoj brojci (-350).

Podaci CIES-a bazirani su  na algoritamskim proračunima po kome je, na primer, Polu Pogbi vrednost pala sa 65 na 35 miliona evra, što je posledica višemesečnog odsustva zbog povrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari