Vreme za veliki korak napred 1Foto: Starsport

Posle pet kola kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji naredne godine, reprezentacija Srbije nalazi se na deobi prvog mesta Grupe D sa selekcijom Irske.

„Orlove“ četiri boda dele od Velsa i Austrije na trećoj poziciji i tu distancu bi trebalo da zadrže nakon nedeljnog duela sa „zmajevima“ na stadionu „Rajko Mitić“ (20.45, RTS). Distanca je tolika da predstavlja najveću moguću motivaciju učenika Slavoljuba Muslina da u slučaju trijumfa u drugi deo kvalifikacija krenu sa zalihom dovoljnom da doguraju i prilagode se na surovu klimu u Rusiji.

Period priprema za Vels skoro da je bio pandan prostoru koje reprezentacije obično imaju pred neko veliko takmičenje. Selektor Muslin imao je na okupu maltene sve reprezentativce, izuzev Aleksandra Prijovića, čitave dve nedelje i u tom intervalu mogao je da se uveri u svežinu i fizičko-mentalnu spremnost kapitena Ivanovića i saigrača. Vels je odlučio da ne trenira na našem najvećem stadionu, što bi moglo da se protumači kao podjednaka ogorčenost viđenim i ispričanim od strane ljudi iz reprezentacije, koji su prethodno posetili nekadašnju Marakanu i bili zgroženi uslovima u kojima se dočekuju i odigravaju zvanične utakmice reprezentacije jedne evropske zemlje. „Zmajevi“ će dobrano biti oslabljeni neigranjem Gereta Bejla (suspendovan zbog kartona) vedete Real Madrida i najboljeg igrača polufinaliste sa poslednjeg Evropsko prvenstva.

Shodno poslednjim rezultatima, odnosno učešću na velikim takmičenjima, teško je konstatovati da je Srbija favorit u nedeljnom meču. Ipak, ako se pogleda učinak „orlova“ kod kuće tokom kvalifikacija, evidentno je da retko kada gube u Beogradu ili Novom Sadu. Srbija je poslednji put poražena kod kuće od Portugala (1:2) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 11. oktobra 2015. Uprkos tome što će biti osetno oslabljen, Vels važi za kompaktnu ekipu, za koju nastupa i nekolicina igrača iz Premijer lige. Pojedinci poput Dejvisa standardni su u vrlo kvalitetnim timovima nalik Totenhemu, koji je poslednju sezonu završio kao vicešampion. Utisak je da će prevagu napraviti reprezentacija koja se bude bolje snašla na širokom terenu stadiona „Rajko Mitić“ na kojem trava baš i nije u idealnom stanju. Nemanja Matić i Luka Milivojević biće pod posebnim opterećenjem, jer od njih dvojice zavisi pod kakvim će pritiskom biti poslednja linija, koja je „orlovima“ hronično nesigurna poslednjih godina. Srbija je i tokom ovih kvalifikacija primila golove na teško shvatljiv način, prouzrokovani direktnim kiksevima iskusnih pojedinaca na mestima štopera i lošom međusobnom komunikacijom prilikom postavljanja ofsajd zamke.

Bez Bejla, Vels nije toliko opasan u samoj završnici ili u kontranapadu, međutim podatak da tokom kvalifikacija nije poražen, već bodovno zaostaje zbog čak četiri vezana remija, jasno pokazuje da Srbiji u goste dolazi reprezentacija, ni nalik onoj koja je u Novom Sadu poražena 6:1 11. septembra 2012. U prvom meču kvalifikacija za Svetsko prvenstvo Srbija je remizirala u Velsu (1:1), ostavivši utisak bolje i kvalitetnije ekipe, pa neka tako bude i u nedelju uveče.

Povrede „sasekle“ Vels  

Selektor „zmajeva“ Kris Kolman za meč sa Srbijom (nedelja, 21.00) neće moći da računa na suspendovane Gereta Bejla i Nila Tejlora, povređene Džejmsa Kolinsa i Endija Kinga, a njima su se pridružili i Hal Robson-Kanu i Ben Vudburn. Svakako je veći problem za Vels to što u timu neće biti napadača Robsona-Kanua, koji je izuzetno bitan faktor za ekipu, čak iako ne postiže mnogo golova, pa će špic predvoditi Sem Vouks. Umesto njih su u sastav pozvani fudbaleri iz Svonsija i Barnslija – Danijel Džejms (17) i Marli Votkins (26), koji nikada nisu igrali za seniorsku reprezentaciju.

Raspored i tabela

6. kolo

Grupa D

nedelja

Irska – Austrija   18.00

Moldavija – Gruzija          18.00

Srbija – Vels        21.00

 

1. Srbija                11

2. Irska  11

3. Vels                   7

4. Austrija            7

5. Gruzija             2

6. Moldavija       1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari