Vučić: Mnogo znam o košarci, imamo dva kluba za fajnal-for 1Foto. Pedja Milosavljevic/Starsport

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nesumnjivo je veliki i ljubitelj i poznavalac sporta, a košarke posebno.

Uostalom, privrženost igri pod obručima je pokazao i tako što je polaznik Visoke sportske škole strukovnih sttudija, odsek za košarku.

Prilikom intervjua na Televiziji Prva govorio je i o sportu u državi i o njegovom mestu u regionu.

https://www.danas.rs/sport/nba-liga-2024-favoriti-denver-nagets-nikola-jokic/

„Reprezentativni fudbal nam itekako zaostaje za hrvatskim. Što se tiče košarke, mislim da imamo dva kluba za fajnal for Evrolige. Za prvih 5 u Evropi”, istakao je Vučić.

Svoju izjavu je potkrepio i sa stručne strane.

“To vam kažem kao neko ko će za sedam ili osam meseci završiti fakultet za košarkaškog trenera. Mislim da nešto malo znam o tome“, hteo je da „prevari“ gledaoce prvi čovek Srbije, ali je onda brzo dodao „Ali i to je laž. Puno znam. Mnogo novaca je država uložila i u Crvenu zvezdu i u Partizan. Ogroman novac“.

Prvi čovek Srbije je istakao da je Srbija daleko ispred Hrvatske u košarci.

„To je sada nebo i zemlja što se tiče košarke, drugi košarkaški razredi. Hrvati imaju izuzetno talentovane košarkaše, posebno iz zapadne Hercegovine. Strahoviti talenti. To su mladi, visoki, vižljasti dečaci. Oni imaju fantastičan rasadnik košarkaša, ali imaju mnogo lošiju školu od nas, mnogo manja ulaganja. Lošiji su od nas u košarci i nikada nas neće stići, ne u narednih 20 godina.“

Imao je Vučić zanimljivu opservaciju i o stanju klupskog fudbala u regionu.

„U fudbalu su se dogodile promene na klupskom nivou. Dinamo je dugo bio prvi. U bivšoj Jugoslaviji je Crvena zvezda bila apsolutno dominantna, Partizan je bio drugi. Zatim, naravno, Dinamo i Hajduk. Ali, posle raspada Jugoslavije i posle osvajanja titule prvaka Evrope i titule prvaka sveta, uz sve sankcije, sve drugo i uz, naravno, ne uvek dobro rukovođenje, Crvena zvezda se raspadala. Partizan je bio nešto jači na domaćem nivou, ali na tom regionalnom nivou bio je mnogo, mnogo slabiji od Dinama.

Po mišljenju predsednika Srbije sada se sve promenilo.

“Dinamo je imao Zdravka Mamića, koji je, ne ulazim u to šta rade hrvatski sudovi, hrvatska država sa njim, to je njihova stvar, ali Zdravko Mamić je stvorio veliki Dinamo. I Zvezda i Partizan su izgledali mnogo slabije od njega. Danas je Crvena zvezda ponovo ispred Dinama i vratilo se sve negde na svoje mesto i onako kako i treba“, rekao je Vučić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari