WADA samu sebe demantuje 1Foto: www. wikipedia.org

Grupa od 17 čelnika antidoping agencija prekjuče je tražila da se Olimpijski komitet Rusije izbaci sa Igara u Pjongčangu, neposredno pre nego što MOK ponovo razmotri rezultate istrage Ričarda Meklarena, koji je pre 15 meseci u svom izveštaju optužio Rusiju za rasprostranjeni doping, uz podršku i prikrivanje države.

MOK će dobiti ažurirane izveštaje u kojima će biti rezultati ponovljenih analiza 254 uzoraka urina, ali se ne planira odluka o podobnosti učešća ruskih sportista ili te zemlje na takmičenjima.

Meklarenovom istragom bilo je obuhvaćeno 1.000 sportista iz 30 sportova, a zbog njegovih rezultata Međunarodna atletska federacija (IAAF) je 2015. godine suspendovala ruske atletičare sa svih takmičenja. MOK nije želeo da izbaci Rusiju sa Igara u Rio de Žaneiru, već je prepustio sportskim federacijama da odluče o učešću ruskih sportista.

Član MOK-a Dik Paund rekao je da je to pogrešna poruka i da ne sme da se ponovi.

„To je naše takmičenje, zaboga. Mi smo ga učinili kredibilnim i mi moramo da budemo kredibilni. Propustili smo veliku priliku u Riju“, rekao je Paund.

Predsednik Olimpijskog komiteta Rusije i član MOK Aleksandar Žukov rekao je da nije zabrinut zbog istrage i da će ruski sportisti učestvovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu naredne godine.

„Većina ruskih sportista trenira i učestvuje na međunarodnim takmičenjima i svi oni idu u Pjongčang“, rekao je Žukov.

Svetska antidoping agencija (WADA) je zbog nedostatka dokaza, odbacila slučajeve protiv 95 ruskih sportista, od 96 koliko je razmatrano iz Meklarenovog izveštaja. WADA, IAAF i Međunarodni paraolimpijski komitet traže od Rusije da prihvati odgovornost za rasprostranjeni doping, ali MOK nije podneo takav zahtev.

Predsednik MOK Tomas Bah, koji je bio za to da se ruskim sportistima omogući učešće na Igrama u Riju, nije želeo da komentariše nove momente u „aferi doping“ sve dok ne bude imao uvid u sve činjenice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari