"Za 270 minuta nisu postigli gol ili stvorili šansu": Kakva je budućnost srpskog fudbala posle debakla kadeta na UEFA turniru sa gol razlikom 0:13 1Foto: FSS

Mlađi kadeti Srbije, igrači rođeni 2007. godine, izgubili su sve tri utakmice Razvojnog turnira u organizaciji UEFA, koji je održan u Staroj Pazovi.

Ekipa koju je predvodio trener Aleksandar Jović poražena je u duelima sa Španijom (7:0), Ganom (4:0) i Švajcarskom (2:0), ali je dodatnu pažnju privukao podatak da za 270 minuta igre nisu postigli ni jedan pogodak, a da su primili 13 golova.

Treneri koji nisu na platnom spisku Fudbalskog saveza Srbije već godinama upozoravaju da se loše radi sa mlađim klupskim i reprezentativnim selekcijama, međutim, javnost na to obrati pažnju tek kad se dogode ovakvi rezultatski brodolomi.

Iskusni trener Dragan Okuka kaže da je zabrinjavajuće to što su u pitanju igrači koji bi za desetak godina trebalo da budu nosioci igre seniorskog nacionalnog tima Srbije.

– To je generacija kojoj tek predstoje takmičenja u septembru, ali rezultati na turniru u Staroj Pazovi su veoma zabrinjavajući. Činjenica da za 270 minuta nisu postigli gol ili stvorili ni jednu šansu govori da se negde promašilo, u selekciji igrača, pripremi ekipe ili nešto treće. To je sad pitanje za ljude koji vode Savez i one koji brinu o mlađim kategorijama.

Nekad su mlađe selekcije bile najbolji deo FSS, ali u poslednjih nekoliko godina nemamo uspeha na takmičenjima, što je znak da nešto treba menjati. To što se desilo je sramota, jer nekada smo mi davali San Marinu ili Luksemburgu sedam golova, a sad smo dočekali da od Španije gubimo tim rezultatom.

Okuka kaže da su loši rezultati mlađih reprezentativnih selekcija posledica dugogodišnjih grešaka.

– Pitanje je ko su treneri koji dobijaju šansu da vode te selekcije, ali to nije jedini problem. Očigledno postoji greška u sistemu rada sa mlađim selekcijama i sad je potrebno da se nešto promeni i to hitno. Ono o čemu sad mora da se vodi računa je činjenica da su to deca koja su u pubertetu i kojima je teško palo to što se dogodilo i ne bi trebalo da se odgovornost svaliti na njih.

Srbija je osvojila 2013. osvojila Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina, a 2015. i Svetsko prvenstvo do 20 godina i te dve generacije sada čine okosnicu reprezentacije koju vodi Dragan Stojković.

– Ta dva takmičenja su bila veoma važna, jer su se oni koji su bili članovi tih reprezentativnih selekcija tako pripremali za nastupe u seniorskom nacionalnom timu.

Ovih dana se u medijima pojavila vest da je 18-godišnji fudbaler Ajntrahta iz Franfurkta Marko Mladenović, koji je igrao za mlađe selekcije Nemačke, odlučio da ubuduće nastupa za Srbiju.

– Savez mora da vodi računa o deci naših iseljenika koji žive u inostranstvu. Svi se bore za talentovanu decu, jer je njih malo, a činjenica je da su se probili u takvim zemljama kao što su Nemačka, Španija, Holandija ili Švedska. Ne treba potcenjivati našu školu i trenere, ali je važno da naši skauti prate talentovane fudbalere poreklom iz Srbije i da oni, ukoliko žele, zaigraju za Srbiju – kaže Dragan Okuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari