Za Anjelija je Premijer liga druga Superliga 1EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Predsednik Juventusa prvenstvo Engleske vidi kao pandam zatvorenom evropskom fudbalskom takmičenju, čiji je zagovornik.

„Polako Premijer liga privlači sve najtalentovanije fudbalere sveta. Svi žele da idu tamo gde su više plaćeni. To takmičenje je već Superliga“, konstatovao je Andrea Anjeli u razgovoru za Gazeto delo sport.

Prvi čovek Evropske asocijacije klubova istakao je i činjenicu da je Mančester Siti drugi put uzastopno u polufinalu Lige šampiona, Liverpul treći put u toj fazi u poslednjih pet godina, a Čelsi njen aktuelni osvajač.

„Možemo da imamo dva engleska tima u finalu Lige šampiona, jedan u finalu Lige Evrope, možda još jednog škotskog“, nabraja Anjeli, uz napomenu da bi i Lester mogao do završne predstave Lige konferencije.

Jedan od osnivača zatvorene verzije LŠ, samo za bogataše i(li) klubove zvučnih imena, čije je oživljavanja sprečila UEFA, smatra da je kvalitet mahom koncentrisan na Ostrvu, dok se u nekim od preostalih Liga petice pobednici znaju maltene pre početka (Bajren i PSŽ), a veoma je uzak krig kandidata u Italiji ili Španijie.

„Jedna Premijer liga igra se od starta sezone, a druga od marta nadalje“, aludira Anjeli da su Britanci dominantni u nokaut fazama Lige šampione.

„Trenutni sistem je zatvoren. Isti timovi maltene osvajaju domaća prvenstva. Stvaranjem Superlige želimo da formiramo dijalog sa UEFA i FIFA, a definicija formata takimičenja je nešto sasvim drugo i to pitanje bismo aktivirali kasnije“.

Međutim, krovna organizacija neće bi da čuje za otcepljenje elitnih klubova.

„UEFA je regulatorno telo, sudija, komercijalni operator, monopolista. Njeno ustrojstvo nije moderno. Centralna tačka za žalbe je Evropski sud, a trebalo bi da postoji slobodno tržište. Danas u fudbalu nema dijaloga, ali ostaju zajedničke ideje o pojedinim pitanjima. Čeferin je smatrao da se radi o ličnom napadu. Ja mislim da nije to po sredi“, dodao je predsednik Juventusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari