Za njih je izgleda ipak sve u novcu: Forbsova lista najplaćenijih fudbalera sveta u 2022. godini 1foto EPA-EFE/Christophe Petit Tesson

Prvi put od 2014. Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo su se našli na „nepoznatoj teritoriji“ – više ne nose titulu najplaćenijeg fudbalera sveta.

Prema Forbsovoj listi za sezonu 2022/23, najplaćeniji igrač je napadač Pari Sen Žermena i Francuske Kilijan Mbape, dok su Mesi i Ronaldo na drugom i trećem mestu.

Forbs je napravio svoju rang listu kombinujući ukupnu zaradu na terenu za sezonu 2022/23, uključujući osnovne plate i bonuse i procene van terena koje „odražavaju godišnji novac od odobrenja, licenciranja, nastupa i suvenira, kao i poslovanja koje posluje od strane igrača”, piše magazin The Week.

Očekuje se da će deset najplaćenijih igrača u svetskom fudbalu ostvariti rekordnu zaradu pre oporezivanja od 652 miliona dolara – što je povećanje od 11 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 585 miliona dolara.

Kilijan Mbape: 128 miliona dolara

Pobednik Svetskog prvenstva 2018. sa Francuskom, Kilijan Mbape će prikupiti „otprilike 110 miliona dolara između svoje plate i dela bonusa za potpis za ovu sezonu“, navodi Forbs. Ovaj 23-godišnjak će takođe zaraditi oko 18 miliona dolara na godišnjem nivou od partnera uključujući Najk, Dior, Hublot, Oaklei i Panini. Mbape, koji je u maju potpisao novi trogodišnji ugovor sa PSŽ-om, takođe je na vrhu liste najvrednijih fudbalera sveta za 2022. godinu.

Lionel Mesi: 110 miliona dolara

Sedmostruki osvajač Zlatne lopte Lionel Mesi je drugi iza svog saigrača iz PSŽ-a Kilijana Mbapea. Kapiten Argentine zaradiće ukupno 110 miliona dolara u sezoni 2022/23 (65 miliona dolara na terenu i 55 miliona dolara van njega).

Kristijano Ronaldo: 100 miliona dolara

Možda mu je trenutno teško u Mančester junajtedu, ali Kristijano Ronaldo ostaje jedan od najplaćenijih fudbalera na svetu. U ovoj sezoni, 37-godišnji kapiten Portugalije će zaraditi ukupno 100 miliona dolara (40 miliona dolara na terenu i 60 miliona dolara van terena).

Nejmar: 87 miliona dolara

Deo čuvene „MNM“ navalne linije PSŽ, Nejmar se pridružuje saigračima Kilijanu Mbapeu i Lionelu Mesiju kao jedan od najplaćenijih fudbalera na svetu. Tridesetogodišnji Brazilac će zaraditi 87 miliona dolara u sezoni koja je u toku (55 miliona dolara na terenu i 32 miliona dolara van terena).

Mohamed Salah: 53 miliona dolara

Liverpulov „egipatski kralj“ Mohamed Salah zauzima peto mesto na listi sa ukupnom zaradom od 53 miliona dolara (35 miliona dolara na terenu i 18 miliona van terena).

Erling Haland: 39 miliona dolara

Norveška mašina za golove Erling Haland „zapalila“ je Premijer ligu otkako je ovog leta stigla u ekipu šampiona Engleske – Mančester siti. Pojavljujući se po prvi put u karijeri na Forbsovoj listi, 22-godišnji napadač će zaraditi 39 miliona dolara u periodu od ovog avgusta do narednog juna (35 miliona dolara na terenu i 4 miliona van terena).

Robert Levandovski: 35 miliona dolara

Robert Levandovski, jedan od najrasnijih evropskih golgetera, završio je osmogodišnju avanturu u Bajernu iz Minhena u čijem je dresu osvojio pregršt trofeja. U letnjem prelaznom roku je pojačao redove španskog giganta Barselonu. Kapiten Poljske, zaradiće 35 miliona dolara u ovoj sezoni (27 miliona dolara na terenu i 8 miliona van terena). Sa Blaugranom je potpisao četvorogodišnji ugovor.

Eden Azar: 31 milion dolara

Eden Azar se hronično muči sa povredama otkako je 2019. prešao u Real Madrid iz Čelsija, ali je nastavio da niže godine sa milionskim zaradama. Nalazi se na osmom mestu Forbsove liste, a belgijski napadač će zaraditi ukupno 31 milion dolara u sezoni u kojoj smo (27 miliona dolara na terenu i 4 miliona van terena).

Andres Inijesta: 30 miliona dolara

Iako ima 38 godina, španski vezista Andres Inijesta se i dalje nije oprostio od profesionalog igranja fudbala. On nastupa za klub Visel Kobe u Džej ligi u Japanu, a interesantno je da je kapiten u tom timu. Još uvek se ne zna kada će bivša zvezda Barselone i Španije okačiti kopačke „o klin“, ali sudeći prema zaradi, u zemlji „izlazećeg sunca“ mu ide odlično. U sezoni 2022/23 zaradiće ukupno 30 miliona dolara (25 miliona dolara na terenu i 5 miliona van terena).

Kevin De Brujne: 29 miliona dolara

Vezista Mančester sitija Kevin De Brujne je deseti na Forbsovoj rang listi sa ukupnom zaradom od 29 miliona dolara (25 miliona dolara na terenu i 4 miliona dolara van terena) u periodu od avgusta ove godine do juna naredne. Očekuje se da će belgijski plejmejker nastupiti za svoju zemlju na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Kataru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari