Mogao je Kamel Zaim da, za veće pare, pojača turski Ankaraspor ili francuski Grenobl, ali odlučio je da iz Esperance pređe u Partizan. Velike evropske ambicije bile su, međutim, prema rečima jednog od najboljih afričkih fudbalera, presudne u izboru srpskog prvaka za njegov prvi klub van rodnog Tunisa.

Mogao je Kamel Zaim da, za veće pare, pojača turski Ankaraspor ili francuski Grenobl, ali odlučio je da iz Esperance pređe u Partizan. Velike evropske ambicije bile su, međutim, prema rečima jednog od najboljih afričkih fudbalera, presudne u izboru srpskog prvaka za njegov prvi klub van rodnog Tunisa.
– Ovde sam najviše zbog Lige šampiona. Hteo sam da iskusim nešto novo u životu, dobro sam se raspitao o Partizanu o kojem se dosta zna u mojoj zemlji, i napravio, verujem, dobar izbor. Pokušaću sve što mogu da pomognem novom klubu da se kvalifikuje za najjače evropsko takmičenje. Igrao sam afričku Ligu šampiona, ali ona je u Evropi sigurno mnogo kvalitetnija – ne krije motive dolaska u Srbiju fudbalski univerzalac iz Tunisa.

Žestoka konkurencija

Odavno nije vođena žešća i neizvesnija borba za mesto u timu. Sem na poziciji levog beka (posle povrede Lazevskog, kojem će ovih dana ipak biti operisano slomljeno stopalo, na nju pretenduju samo Obradović i Brežančić) za svaku se nadmeću najmanje tri kvalitetna fudbalera, a najveća konkurencija je na mestu štopera (ima ih pet trenutno) i u veznom redu. Zbog toga svi izgaraju na treninzima ne bi li se nametnuli stručnom štabu pre skraćivanja spiska za drugu fazu priprema u Švajcarskoj, sa sadašnjih 30 na 24, 25 imena. Na njemu će, ako pregovori budu uspešno okončani, sigurno biti iskusni napadač/vezista Veljko Paunović ili Milan Perić (Hajduk iz Kule), ukoliko ne dođe prvotimac Almerije.

– U modernom fudbalu traže se polivalentni igrači. Jedan sam od njih, jer se dobro snalazim i na mestu organizatora igre, kao levo ili desno krilo – tvrdi Zaim, koji je u Humsku stigao sa epitetom jednog od najboljih igrača na „crnom kontinentu“.

Humani test

Danas će fudbaleri Partizana odigrati poslednju test utakmicu na Tari. Protivnik crno-belih, na terenu u blizini hotela Omorika, biće selekcija Bajne bašte, sastavljena od igrača iz lokalnih klubova, a sav prihod od prodaje karata (cena 300 dinara) namenjen je za transplataciju srca devetnaestogodišnje Milice Đoković. U prvoj proveri „parni valjak“ u utorak je rutinski prešao preko crnogorske Zete (3:0).

– Nemam problem s tim što posle takvog statusa u Partizanu počinjem od nule. Znam da moram dokazati priče o sebi. Verujem da ću se brzo uklopiti sa novim saigračima, za koje vidim da su vrlo kvalitetni i međusobno bliski, osvojiti srca navijača, odnosno ispuniti njihova i klupska velika očekivanja. U Esperanci sam navikao da stalno pobeđujem i igram pod pritiskom – nema straha kod jednog od članova afričke petorke crno-belih, koju čine jos starosedeoci Moreira (Gvineja Bisao) i Diara (Senegal), novajlija Ngambi (Kamerun) i Nigerijac Emuajeraje (na probi).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari