Žalgiris "nagazna mina" 1Foto: STARSPORT

Lakše se diše na Malom Kalemegdanu poslednjih nedelja, uprkos enormnom zagađenju vazduha u Beogradu.

Crveno-beli su u seriji od sedam pobeda u oba takmičenja, pritom su u Evroligi u takvom rezultatskom nadahnuću da priča o potencijalnom plasmanu u Top 8 ne deluje apstraktno i nebulozno.

U nizu od četiri trijumfa, od kojih dva na terenima Zenita i Asvela, izabranici Dragana Šakote večeras će dočekati Žalgiris, ekipu protiv koje su prvi put u sezoni ostvarili evroligaški brejk (19.00).

Trenutni skor 9-9 i pomenuta serija pobeda trebalo bi da budu najbolja moguća pozivnica navijačima da popunjenost Beogradske arene bude u obimu nalik poslednjem duelu protiv Bajerna, posle kojeg je Dejan Radonjić dobio otkaz u klubu iz Minhena.

Zdravstveni karton igrača verovatno je i najveći remetilački faktor crveno-belih prilikom pripreme večerašnje utakmice.

Ukoliko se u obzir uzme i surovi raspored od četiri utakmice u sedam dana i novi dupli program u Evroligi, rovitost Davidovca i Lorenca Brauna, sigurno odsustvo Jagodić-Kuridže i Čovića, kao i napravljena pauza DŽenkinsa prouzrokovali su nešto drugačiju pripremu meča protiv taktički izuzetno potkovane ekipe Žalgirisa.

Iako su rezultatski daleko ispod očekivanja (5-13) uz samo dve pobede u gostima, reč je o ekipi koja timski igra jednu od najboljih odbrana u Evroligi (peti po defanzivnom rejtingu).

Šarunas Jasikevičijus jedan je od taktički najpotkovanijih evropskih trenera; možda je ove sezone promašio sa određenim pojačanjima (Najdžel Hejs pre svih) precenio mogućnosti pojedinaca (prevashodno nešto mlađih domaćih igrača) i time nesvesno skratio rotaciju na svega devet upotrebljivih igrača, ali je koncepcijski malo toga promenio, trudeći se da u svakom napadu ima idealni „spejsing“ i da protivnika kažnjava tamo gde je najranjiviji.

– Moramo da zaboravimo prvu utakmicu koju smo odigrali sa Žalgirisom u Kaunasu. NJihova ekipa se promenila, igra takođe, koja je mnogo bolja. Imaju izvanrednog trenera, jednog od najboljih u Evropi, prema kome imam maksimalan respekt. On izvlači maksimum iz ove ekipe. U poslednje vreme igraju jako dobro, pobedili su na poslednje dve od tri utakmice. U Madridu su bili u utakmici do praktično same završnice. Ekipa Žalgirisa je pravljena za visoke ciljeve, sada se nalaze u dobrom ritmu i ovo je za nas, gledajući sve okolnosti, izuzetno opasna utakmica – oprezan je trener Dragan Šakota.

Žalgiris je u stanju da defanzivno spusti rivala na ispod 80 poena i to na gostujućem terenu. Uprkos tome što imaju dobre šutere poput Milaknisa, Grigonisa, Volkapa, Riversa, oscilacije u šutu za tri poena verovatno su i najvećoj meri kumovale lošim rezultatima (Žalgiris najlošiji tim Evrolige u procentu za tri poena).

Ukoliko iskoristi očigledne nedostatke u igri velikana iz Kaunasa, za koji nastupa i DŽek Lendejl, prošlosezonski igrač Partizana, ali i Kej Si Rivers, uzdanica Zvezde u drugom delu takmičarske 2018/19 srpski velikan bi prvi put u sezoni mogao da ima pozitivan skor u Evroligi.

Lazić: U dobroj su formi

Zvezdi je abaligaški meč protiv Mege u ponedeljak bio i pripremni za večerašnji sa Žalgirisom.

„Izuzetno teška utakmica je pred nama. Nemamo ni dovoljno vremena da se pripremimo za ovaj meč, imamo i nekoliko rovitih igrača. Uz sve to, Žalgiris je u dobroj formi, igraju mnogo bolje, zabeležili su i neke vredne pobede u prethodnim nedeljama, tako da njihov položaj na tabeli mnogo zavarava. Moraćemo da odigramo sa mnogo energije, vrlo čvrsto, uz to, očekujem da nam naši navijači pomognu jer se zna kako je igrati u Beogradu pred punim tribinama. Tu nikome nije lako, a nama na parketu mnogo znači“, pozvao je kapiten Branko Lazić navijače da ispune najveću halu u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari