Žalgirisu prete žestoke novčane kazne i igranje bez publike 1foto printscreen

Čelnici Evrolige pokrenuli su disciplinski postupak protiv Žalgirisa zbog incidenata na meču sa Crvenom zvezdom (103:98) u 21. kolu ovog takmičenja.

Disciplinski postupak je pokrenut zbog političke i nacionalne diskriminacije na utakmici u Kaunasu. Prema podzakonskskim aktima Evrolige, predviđene sankcije za teške prekršaje su između 30.000 do 280.000 evra, potpuno ili delimično zatvaranje arene ili igranje bez publike na period od jedne do 15 utakmica.

Igrači Zvezde nisu držali zastavu Ukrajine na kojoj je pisalo „Zaustavite rat“, zbog čega su naišli na žestokreakciju publike u dvorani.

Navijači Žalgirisa su tokom meča zviždali igračima Zvezde, upućivali uvrede Srbiji, dok su na pauzi između regularnog dela meča i produžetka čak napali pristalice srpskog tima zbog čega su neki od pristalica gostujućeg tima morali da napusti dvoranu u Kaunasu.

Povodom ovih događaja u utorak se zvaničnim saopštenjem oglasio i klub sa Malog Kalemegdana.

„KK Crvena zvezda kao sportski klub i predstavnik Republike Srbije koja je zauzela jasnu poziciju povodom sukoba u Ukrajini, i sledi zvanične stavove naše države, u zvaničnoj komunikaciji sa Evroligom i čelnicima Žalgirisa, jasno su stavili do znanja nekoliko dana pre utakmice u Litvaniji, da neće dozvoliti politizaciju i nositi baner u bojama zastave bilo koje države jer bi time bili učesnici u manipulaciji i politizaciji jedne od najhumanijih i univerzalnih parola „STOP RATU“, piše u saopštenju crveno-belih.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari