Zašto je potraživanje neisplaćenih zarada stalni problem srpskog fudbala? 1Foto: STARSPORT

Sada već bivši trener Inđije Aleksandar Janjić izjavio je prošle nedelje da klub sa njim nije produžio saradnju samo zato što je zatražio da mu se isplate zarade koje mu se duguju.

– Problem je nastao u trenutku kada mi je ponuđen novi ugovor. Prihvatio sam pod jednim uslovom, da mi Inđija isplati dugovanja iz prethodnog perioda. Rekao sam ono što mi je bilo na duši i što sam imao, ne bih dalje ulazio u tu priču. Nemam tu ništa ni da dodam ni da oduzmem onome što sam rekao, a vi me razumite što neću dalje ulaziti u detalje. To su već druge stvari koje se tiču našeg fudbala – objasnio je Janjić za Danas.

Bivši trener Crvene zvezde, Vojvodine i mnogih superligaških klubova Milorad Kosanović kaže da ga nije iznenadila vest da neki fudbalski strateg ima problem da naplati redovna potraživanja.

– Ja lično poslednjih godina nisam imao taj problem, ali zato što sam svoju lekciju odavno naučio. Klubove u kojima sam radio uslovljavao sam da mi unapred isplaćuju ono što mi pripada, pa kad bi došlo do zastoja mogao bih odmah da reagujem. Poslednji problem sam imao u Borcu iz Čačka pre nekoliko godina kada mi nisu isplatili bonuse za ostanak u ligi. Doduše, tada je došlo do potpunog finansijskog sloma i raspada kluba pa sam znao da te pare verovatno neću uspeti da naplatim.

Problem prema njegovim rečima nije samo u klubovima već u neuređenom sistemu.

– Iskreno verujem da Inđija ne duguje namerno bilo kome već da jednostavno postoji problem sa finansiranje kluba, kao što je to sa većinom ekipa iz manjih sredina. Mi ovde imamo nekoliko velikih državnih klubova, pre svega Zvezdu i Partizan, za koje će uvek biti para, dok ostali zavise od lokalnih samouprava i njihove dobre volje. Zato se lako može videti koji klubovi imaju rezultate, a koji ne. Na primer u Napretku je situacija vrlo stabilna bila kad sam tamo radio, onda imamo Čukarički koji ima odgovornog vlasnika i za koji se zna da nikome ništa ne duguje, pa Voždovac koji je takođe privatni klub… Ostali se snalaze od danas do sutra.

Treneri po njegovom mišljenju nikada nisu umeli sebe da zaštite.

– Nikada FSS nije dozvolio jaku trenersku organizaciju i to nije problem od juče već decenijama unazad. Umesto da treneri dignu glas kada se nekom od kolega dogodi nepravda, mahom svako gleda svoja posla. Zbog toga nam se takve stvari i dešavaju dok se ne organizuje ozbiljna trenerska organizacija koja će štititi interese struke.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica ističe za naš list da je najveći problem što odgovorni ljudi u klubovima planiraju budžet s parama koje nemaju.

– Prvo stvar je što u startu imate fudbalsku federaciju koja šalje lošu poruku klubovima. FSS je za narednu godinu ukinuo sistem licenciranja čime je poslao poruku klubovima da smeju da duguju igračima i trenerima. Drugo, u ne postoji ozbiljna finansijska politika klubova. Često klubovi ni nemaju budžet za licencu, pa se sve svodi na improvizaciju. Obično se klubovi oslanjaju na lokalne samouprave, a ako ona onda ne da obećani novac nastaje propast. Treća stvar je što će zbog usluga iz prošle, ove sezone iz tri ranga takmičenja ispasti 37 klubova. Iz Prve lige Srbije od 20 klubova ispada čak osam. Tu je dovoljno da u prvih pet kola zabeležiš tri poraza i da budeš u problemu. Šta će se desiti kada igrač Prve lige potpiše ugovor, a sezona krene loše? Na primer posle sedam, osam kola tim ima samo jednu ili dve pobede. Takvi klubovi će već posle deset kola znati da nemaju šta da jure na tabeli i da sigurno ispadaju. Onda će se zapitati kako će se finansirati sledeće godine i plašim se da bi već na jesen mogli da nastanu problemi. Što se tiče trenera, mislim da klubovi koji ih previše često menjaju pokazuju svoju neozbiljnost. Mislim da takvi klubovi nemaju strategiju i ne znaju šta žele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari