"Zašto je trošen državni novac na mene, ako se znalo da ne idem na Evropsko prvenstvo": Bokserka Nina Radovanović za Danas 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zvuči neverovatno ali je istinito, petoplasirana bokserka sa Olimpijskih igara i pored odbranjene nacionalne titule i sjajne forme ostala van selektorskog spiska za takmičenje u Budvi.

Zdrava logika i sportska etika kažu da je Nina Radovanović morala da bude uvrštena u sastav reprezentaciju Srbije za kontinentalni šampionat (11 – 22- oktobar) na obali Jadrana, ali njeno ime je ostalo ispod crte na spisku selektora Marka Tubića.

Čak nije ni upriličen izborni meč u kom bi njena izazivačica imala mogućnost da, tamo gde je to jedino ispravno – među konopcima, dokaže da je u ovom trenutku bolje rešenje od 30-godišnjakinje čije su srčane borbe i peto mesto na Olimpijskim igrama prošlog leta oduševljavali naciju.

Da stvar bude još čudnija i diskutabilnija, dobro upućeni u bokserske prilike u našoj zemlji tvrde da je ime neprikosnovene decenijske nacionalne vladarke u kategoriji do 50 kilograma bilo na prvobitnoj verziji spiska poslatog krovnoj organizaciji i domaćinima šampionata.

A, onda je na volšeban način izbrisano i, kao da kazna za neučinjeni „zločin“ nije bila dovoljna, u novoj varijanti poslato na uvid precrtanoj svetskoj šampionki u IBO vetziji, sa skorom od 14 pobeda u 18 mečeva profesionalnog boksa. Pošto je konačan selektorski izbor prethodno predočen medijima.

„Viša sila me je sprečila i da odem na Mediteranske igre, pre tri meseca, iako sam kao učesnica Olimpijskih igara imala bezuslovno pravo na to. Mada mi je država Srbija, posle toga, na sastancima u resornom Ministarstvu, jasno dala do znanja da me želi i računa na mene, neučestvovanje na MI bio je jasan signal za ono što će uslediti.

Pa, ipak, nekako sam sve do samog kraja verovala da neću doživeti poraz van ringa. No, spremna sam da ga stoički podnesem, kao što trpim udarce pravih rivalki“, počinje priču za Danas pobednica ovogodišnjeg državnog prvenstva, Beogradskog pobednika, jakih međunarodnih turnira u Mađarskoj i Hrvatskoj…

Koliko „slučaj Nine Radovanović“ nema veze sa mozgom potvrđuju i sledeći detalji njenih četvoromesečnih priprema za EP, na kom je učesnica osmine finala poslednjeg Svetskog prvenstva ciljala medalju.

„Preko Bokserskog saveza Srbije, naš Olimpijski komitet prvi put se uključio u finansiranje mojih četvoromesečnih priprema, a za deo tih sredstava moj suprug i trener Darko Radovanović dobio je vrhunsku ispomoć u liku jednog kolege sa Kube, doktora sportskih nauka i profesora sa tamošnjeg Univerzieta. Na obostrano zadovoljstvo, šest nedelja je bio sa nama u Italiji i Hrvatskoj.

Posle svega se pitam zašto je trošen državni novac na mene, ako se znalo da ne idem na Evropsko prvenstvo?! Nije mi jasno zašto Kubanac nije radio sa drugim devojkama, a državni resursi bili korisnije upotrebljeniji“.

Svako drugi bi se zapitao i zbog čega je pobednica poslednjeg Kupa nacija i vlasnica Zlatne rukavice na udaru BSS, odnosno čime i kome je to stala na žulj, pa doživljava takvo saplitanje na putu OI u Parizu 2024. godine.

„Biće da nisam podobna, odnosno da se ne uklapam u način bavljenja sportom u Srbiji. Umem i želim da boksujem samo u ringu“, navodi Nina, bez želje da zalazi u detalje maćehinskog odnosa sopstvene bokserske porodice prema njoj.

Mada ima sitno dana do početka EP, naša sagovrnica se nada da će ipak i ona put Budve, zajedno sa ostalim reprezentativkama. Ili, u kranjem slučaju, za svoj groš.

„Čekam da vidim da li će Srbija zvanično potvrditi da nisam više deo njenog sistema, iako sam na njen poziv pre nekoliko godina bespogovorno prekinula isplativiju profesionalnu karijeru i ponosno stala pod zastavu svoje države, ili će nepravda biti ispravljena. Ukoliko se desi ovo prvo, nadam se da ću nastupiti kao članica Fer šansa tima.

Na taj način Evropska bokserska federacija daje šansu takmičarkama i takmičarima slične sudbine. Ne izbeglicama i onima sa ratom zahvaćenih područja već bokserkama i bokserima koji prolaze kao ja“.

Nije nemoguće ni da Nina Radovanović prihvati neku od brojnih ponuda drugih Saveza, od ranije zainteresovanih da je vide kao svoj adut u borbama za visoke plasmane.

„Degutantno bi bilo da se hvališem tuđim pozivima sve dok sam potrebna Srbiji, Ako sam to i dalje. Da sam se rukovodila samo novcem i jurila za tuđim pasošem ne bih, čista srca, izabrala da boksujem za reprezentaciju na Igrama u Tokiju i odbila poziv da u to vreme uđem u ring u Londonu i borim se za nagradu od 25.000 funti“, kaže razočarano, ali visoko podignute glave srpska heroina u rukavicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari