Zašto omladinci koji su osvojili SP 2015. do sada nisu postali nosioci "A" tima? 1Od njega se najviše očekuje: Milinković Savić Foto: STARSPORT

Internacionalni centar za sportske studije (CIES) iz Nojšatela (Švajcarcka) objavio je da prosečna starost igrača u najjačih pet evropskih liga iznosi oko 24,5 godina.

Ovaj podatak nije iznenađujući pošto su u pitanju godine kada fudbaler dostiže punu zrelost, a u kojima se sada nalaze nekadašnji omladinci Srbije koji su 2015. godine osvojili Svetsko prvenstvo na Novom Zelandu.

Iako je pre samo pola decenije delovalo da je Srbija dobila generaciju fudbalera koja će moći da puca na najviše domete na svetskim i evropskim prvenstvima, danas se „A“ selekcija suočava sa istim problemima koje je imala i pre pet godina – muči se da uopšte ostvari plasman na veliko takmičenje. Zašto generacija koja je postala prvak sveta nije pravovremeno preuzela primat „A“ selekciji, pitanje je na koje malo ko u Fudbalskom savezu Srbije može da ponudi konkretan odgovor.

Sportski direktor FSS Vladimir Matijašević, koji je tek pre godinu dana preuzeo dužnost, najavio je da mu je prioritet da ta generacija dobije šansu u prvom timu. Iako je krivica Saveza velika što nije adekvatno brinuo o razvoju „Novozelanđana“, nema dileme i da su sami igrači i njihovi roditelji, lakomeći se za džakovima para koje su obećavali menadžeri i direktori klubova, dozvolili da njihovo fudbalsko sazrevanje ode u potpuno pogrešnom pravcu.

Srbija iz te generacije trenutno ima čak sedmoricu reprezentativca, ali nijedan nije standardan prvotimac u nacionalnom timu. Predrag Rajković (24) je tek odbranama protiv Norveške možda uspeo da ubedi selektora Ljubišu Tumbakovića da postane prvi golman. Iako je posle Jagodine i Crvene zvezde imao četiri odlične sezone u Makabiju iz Tel Aviva (trenutno brani za francuski Rems), svoju prvu šansu u „A“ timu prokockao je još pre četiri godine slabim odbranama kod selektora Slavoljuba Muslina.

Vezista Hetafea Nemanja Maksimović (25) iskoristio je šampionsku krunu da potpiše za kazahstansku Astanu, ali je van radara selektora ostao sve dok se nije vratio u srce Evrope, gde sada igra za španski Hetafe. Defanzivac Miloš Veljković je već tri godine reprezentativac, ali nikako ne uspeva da izbori status prvotimca. Najveći potencijal iz novozelandske generacije svakako leži u Sergeju Milinković-Saviću (25).

Međutim, fudbaler Lacija bio je žrtva predsednika FSS Slaviše Kokeze i svog menadžera Mateje Kežmana kada je na silu uguran među „orlove“, što je rezultiralo odlaskom Muslina sa selektorske funkcije. Utisak je da je Milinković-Savić tek na poslednjih nekoliko utakmica uspeo da „pronađe sebe“ i počne da pruža partije kakve su se od njega odavno očekivale, pokazujući konačno da zaista poseduje potencijal da bude nosilac igre nacionalne selekcije.

Marko Grujić (24) uprkos odličnim partijama koje je pružio prethodne dve godine u Herti (sada je u Portu) takođe nije izborio status prvotimca. Doduše, tome su kumovale i stvari van terena, pošto je navodno svojevremeno, po tvrdnji bivšeg selektora Mladena Krstajića, odbio da igra za mladu reprezentaciju. Mijat Gaćinović (25) je standardan prvotimac u Hofenhajmu, ali se i na njega u reprezentaciji još uvek gleda kao zamenu, a ne kao standardnog prvotimca. Poverenje tada nije ukazano ni selektoru koji je predvodio tu generaciju, Veljku Paunoviću, a koji je po isteku ugovora sa Savezom otišao da trenira Čikago, dok danas u engleskom Čempionšipu vodi Reding.

– Pored te generacije se lagano prošlo kao da ne postoji. Nije ispraćen do kraja njihov napredak, nije im data prava šansa u „A“ timu. Od njih smo praktično dobili samo Sergeja Milinković-Savića i ostale poput Nemanje Maksimovića kao povremenog startera. U tom momentu je propuštena šansa da Veljko Paunović postane selektor i da kao neko ko dobro zna ko od te dece može da iznese pritisak „A“ tima napravi novu selekciju i uspostavi novi sistem. Ali, taj momenat je propušten – izjavio je ranije za Danas LJupko Petrović, trener koji je sa Crvenom zvezdom osvojio Kup evropskih šampiona.

Iako sadašnja želja Saveza da se osloni na „Novozelanđane“ zvuči dobro, u praksi nikada nije urađena analiza zašto na primer Nemanja Antonov (25) iz te generacije nije do sada već nasledio Aleksandra Kolarova (34) na poziciji levog beka i zašto je njegova karijera preko OFK Beograda i Grashopersa došla do toga da ga je belgijski Muskron letos kao slobodnog igrača pustio u mađarski Ujpešt. Sve dok na ovakva pitanja ne damo odgovore, teško da ćemo moći i da dođemo do tima za vrhunske rezultate. Pokojni Ilija Petković često je govorio da je „Srbija uvek imala talente, ali malo igrača“. Možda baš zbog toga i imamo sve češće slučajeve fudbalera koji se pre 30. godine vraćaju u Crvenu zvezdu i Partizan posle neostvarenih karijera, pošto nisu bili spremni na ono što ih čeka u surovom profesionalizmu zapadnog fudbala.

Kad je novac ispred karijere

Filip Janković (25) je početkom prošle decenije smatran najvećim talentom kojeg je Crvena zvezda imala u poslednjih 30 godina. U avgustu 2011. godine postao je najmlađi fudbaler u istoriji kluba koji je debitovao na evropskom meču, protiv Ventspilsa u kvalifikacijama za Ligu Evrope, kada je imao 16 godina i šest meseci. Međutim, želja roditelja za bogatim ugovorom i svađa sa upravom crveno-belih odveli su ga u Parmu gde nikada nije dobio pravu šansu. Potom je igrao i za slovenački Domžale, špansku Ekstramaduru, a danas brani boje Triglava iz Kranja.

 

Nisu „Novozelanđani“, ali čekaju na pravu šansu

U generaciju „Novozelanđana“ spada i Luka Jović (22) koga je Veljko Paunović želeo da vodi na Mundijal, ali je Crvena zvezda zbog svađe sa FSS odbila da ga pusti. Među igrače sličnog godišta koji bi mogli da preuzmu primat u „A“ selekciji spadaju i Mihajlo Ristić (25), Saša Lukić (24), Nemanja Radonjić (24), Nikola Maraš (24) i golman Emil Rockov (25).

 

Gde su danas

Golmani

Predrag Rajković (24) Rem

Filip Manojlović (24) San Sebastijan

Vanja Milinković-Savić (23) Torino

Odbrana

Milan Gajić (24) Crvena zvezda

Nemanja Antonov (25) Ujpešt

Miloš Veljković (25) Verder

Srđan Babić (24) Famalikao

Stefan Milošević (25) Spartak Subotica

Vukašin Jovanović (24) Bordo

Miladin Stevanović (24) Čukarički

Sredina

Saša Zdjelar (25) Partizan

Sergej Milinković-Savić (25) Lacio

Mijat Gaćinović (25) Hofenhajm

Nemanja Maksimović (25) Hetafe

Marko Grujić (24) Porto

Filip Janković (25) Triglav Kranj

Sergej Milinković-Savić (25) Lacio

Andrija Živković (24) PAOK

Napad

Ivan Šaponjić (23) Atletiko Madrid

Staniša Mandić (25) Mura

Stefan Ilić (25) OFK Bačka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari