Zašto Zvezda i Partizan vrše pritisak samo na sudije ABA lige, ali ne i Evrolige? 1photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Ulog u ABA ligi, osvajanjem šampionskog prstenja, usko je povezan sa pritiskom koji trpe košarkaške sudije u regionalnom takmičenju.

Način na koji se Mihailo Pavićević, trener Mornara, obratio sudijama na nedavno odigranom meču sa FMP Železnikom u Baru, ne samo što je neumesan, već govori i o uverenosti da su najjači klubovi u regionu, ujedno i protežirani od strane delilaca pravde.

Pavićević je pomenuio Nebojšu Čovića, predsednika Crvene zvezde, u kontekstu da zbog njega sudije ne smeju da zucnu, što je prenaglašena formulacija, ali svakako govori i o tome da sudije u ABA ligi trpe veliki pritisak.

Jednostavno, šampion još uvek ima prednost prilikom dobijanja prohodnosti u Evroligi, samim tim, klubovi, pogotovo oni koji ulažu velika finansijska sredstva, imaju imperativ podizanja pehara.

Od povratka Željka Obradovića u Partizan, naročito, Crvena zvezda je ponovo u večitom rivalu dobila najvećeg takmaca u regionalnim okvirima.

Prethodno je par godina vojevala bitke sa ekipom Budućnosti, a u prvim godinama regionalne vladavine protiv zagrebačke Cedevite.

Sva ta rivalstva dovodila su, istovremeno, i do diplomatskih bitaka, u smislu obezbeđivanja uticaja kod sudija.

U nekim situacijama, klubovi čak nisu ni krili očigledne animozitete prema pojedinim deliocima pravde.

U Zvezdi ne mogu da „smisle“ Damira Javora, što su neretko i sami isticali, često navodeći njegove „tendeciozne“ odluke.

Partizan je letos pokušao da izgura ideju da večiti derbi u ABA ligi ne sude srpske sudije, već isključivo regionalne, što nije bilo moguće ni teoretski, zbog ograničenog broja sudija iz zemalja učesnica.

Time su poslali poruku i šta misle o srpskim deliocima pravde, na koje je vršen ogroman pritisak i na prošlogodišnjem završnom turniru Kupa Radivoja Koraća.

Uroš Obrknežević i Ilija Belošević su iznenada obavestili Košarkaški savez Srbije da ne mogu da sude finale između Crvene zvezde i Partizana, jer su se razboleli, dok je Aleksandar Glišić bio označen kao onaj koji nikako ne bi smeo da čini deo sudijske trojke.

Pritisak na sudije nije srpski niti regionalni izum, postoji u gotovo svim ligama i od strane velikana formata Barselone, Reala, Olimpijakosa, Panatinaikosa…

Takođe, pozicije kod sudija žele da obezbede maltene svi klubovi, od najjačih do onih koji se bore za opstanak.

I kod sudija ima onih koji su podložniji pritisku, manje imunih na razne poklone, plaćena letovanja, razna hedonistička zadovoljstva…

U Zvezdi su, reklo bi se, naročito oprezni kada im utakmice sude pojedine slovenačke sudije, pre svih Matej Boltauzer i pomenuti Damir Javor, dok u Partizanu upravo najviše poverenja imaju u delioce pravde sa krajnjeg severa regionalnog prvenstva.

Crno-belima se, pak, smrkne kada vide da im pravdu dele domaće sudije.

Uostalom, način na koji su delegirane sudije u poslednjoj finalnoj seriji ABA lige, može poslužiti kao najbolji primer navedenog.

Partizan je bio domaćin u trećoj i četvrtoj utakmici na kojima je samo Uroš Nikolić bio delilac pravde, od srpskih sudija, i to u trećem duelu.

Matej Boltauzer je bio glavni sudija na pomenutom meču, dok je u narednom u njegovoj ulozi bio Damir Javor.

Zvezda je organizovala prvu, četvrtu i petu utakmicu na kojima Boltauzer i Javor nisu mogli da sude sve da su im to bile životne želje.

U prvoj i petoj, glavni sudija je bio Saša Pukl, jedan od najboljih evropskih sudija, dok je u trećoj to bio Ilija Belošević, koji nije po ukusu crno-belih.

U poslednjih par godina o sudijama se priča više nego što bi trebalo, međutim, od osnivanja ABA lige, bilo je slučajeva zbog kojih su pojedinci morali da budu proterani iz košarke.

Upadi u sudijske svlačionice, priče o takozvanom „gepekovanju“, uvredljiva oslovljavanja istih tokom samih mečeva, za vreme tajm-auta, pa čak i pljuvanja u njihovom pravcu…. dekor su koji se godinama ponavljao i sa kojim je prekinuto tek u poslednji par sezona.

Postoje priče da su srpski velikani pokušavali da pritiske izvrše na sudije i u Evroligi, ali da im je u startu jasno naznačeno da to ni po koju cenu ne čine.

Dok su bili konkurentni, na vršenje pritisaka nisu bili imuni ni hrvatski klubovi, baš kao ni crnogorski, prevashodno dok su vojevali bitke sa Crvenom zvezdom u regionalnim finalima.

Uroš Nikolić pozitivan primer

Srpski velikani će se oko malo čega složiti; ponekad se čini i da jedni drugima teraju inat iako je dogovor u interesu obeju strana, ipak, postoji sudija oko kojeg je konsenzus neupitan. Uroš Nikolić, srpski je sudija evroligaškog formata, čiji je kriterijum generalno prihvatljiv i za Crvenu zvezdu, kao i Partizan. Za sudije je važno kako se nose sa pritiskom, na koji način „vraćaju“ ekipi kada prethodno naprave propust ili previd… da li direktno odlukom kumuju rezultatima. Nikolić je u svim tim aspektima savim solidan i korektan, što ga čini prihvatljivim za crveno i crno-bele.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari