Zavet ćutanja i dalje traje 1Foto: Starsport

Od novog selektora fudbalske reprezentacije Srbije još uvek nema ni traga ni glasa, a kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru počinju za dva meseca.

Mnogo više od toga ko će biti novi selektor zabrinjava ćutanje u Stručnom odboru Fudbalskog saveza Srbije koji bi, barem formalno, trebalo da Izvršnom odboru predloži ime(na) novog „mandatara“ na klupi nacionalne selekcije.

Poslednja zvanična informacija u vezi sa novim selektorom datira još s kraja novembra, kada je FSS odlučio da ne želi više Ljubišu Tumbakovića, a po svemu sudeći ni dva meseca kasnije još uvek ne zna koga bi želeo.

Tada je u medije plasirana informacija da je Izvršni odbor ovlastio potpredsednika FSS Marka Pantelića da do 15. decembra prošle godine ponudi kadrovska rešenja za sportski sektor i selektora „A“ reprezentacije. Od tada su se po kuloarima pominjala razna imena za selektora od Vladana Milojevića, Dragana Stojkovića Piksija i Save Miloševića, pa do nerealnih želja u vidu Veljka Paunovića, Slaviše Jokanovića, Vladimira Ivića…

Pantelić je u međuvremenu dao izjavu da „Srbija želi Piksija“, a da je „FSS voljan da ga čeka dok ne odluči“, i to je to.

Nezvanično se pominjalo da Milojević ne želi da raskine ugovor u Al Ahliju iz Saudijske Arabije, a da Piksi uprkos razmišljanju nije voljan da se vrati da radi u Srbiji.

Utisak je i da se u međuvremenu Pantelić umesto da traži novog selektora više brinuo da odgovori Nemanji Vidiću na kritiku stanja u srpskom fudbalu, iako formalno njegovo ime nije ni pomenuto u saopštenju legende Mančester junajteda.

Nejasno je i zašto je Marko Pantelić kao potpredsednik FSS dobio zadatak da sačini izbor kandidata za selektora, s obzirom na to da je u pitanju posao kojim bi barem formalno trebalo da se bavi ceo Stručni odbor FSS. To telo osim Pantelića čine još i Zoran Filipović, Nenad Bjeković i Momčilo Moca Vukotić.

Za razliku od potpredsednika FSS, u pitanju su trojica iskusnih fudbalskih poslenika, a jedan od njih (Bjeković) čak ima i zavidno iskustvo u rukovođenju velikim sistemima u vreme dok je bio glavni čovek u Partizanu.

Međutim, oni se po nezvaničnim saznanjima Danasa nisu od smene Tumbakovića ni sastali da formalno razgovaraju o novom selektoru.

Na pozive našeg lista juče nisu odgovarali, a jedini koji se javio bio je Marko Pantelić koji nas je uputio na Službu za odnose sa javnošću Saveza, a u kojoj smo ljubazno obavešteni da ćemo biti stavljeni na dugu listu čekanja medija koji su zainteresovani za razgovor za njim.

Praksa je ranijih godina pokazala da je Stručni odbor uglavnom bio samo semafor koji je po automatizmu odobravao već gotova rešenja za šefa struke, kao što je to na primer bio slučaj sa Slavoljubom Muslinom s kojim se predsednik FSS Slaviša Kokeza unapred dogovorio, a potom je to telo kao vid puke formalnosti potvrdilo ono što je janvosti unapred bilo servirano.

Utisak je da je i ovaj put trebalo da se odigra isti scenario, ali su ga svojim kolebanjem pokvarili Milojević i Stojković. Iz ovog ugla deluje da niko u vrhu srpskog fudbala nije očekivao da planovi „A“ i „B“ mogu da propadnu, pa se plan „C“, gledano iz ove perspektive, pravi u hodu.

Funkcija vršioca dužnosti selektora za Američku turneju krajem jaunara protiv Dominkanske republike i SAD predata je selektoru mlade reprezentacije Iliji Stolici.

Iako to niko zvanično ne pominje, nije isključeno da i rezultati fudbalera Superlige na toj turneji odrede da li bi i on mogao da uđe u krug kandidata za „A“ selektorsku stolicu.

Glavni problem leži u tome što čelnici Saveza žele zvučno i svetski poznato ime, koje bi u očima javnosti najbolje zamazalo sve prethodne neuspehe „A“ selekcije.

Problemi i sa mlađim kategorijama

Selektoru reprezentacije Srbije do 17 godina Dejanu Brankoviću ugovor je istekao još letos, a šefu struke tima do 18 godina Igoru Spasiću nedavno. Ove selekcije takođe u martu treba da započnu novi ciklus, a njihovih naslednika još uvek nema na vidiku. Spasić je pre nekoliko dana u javnosti rekao da ne zna da li je još uvek potreban Savezu pošto ga niko ništa nije obavestio o njegovom daljem statusu.

Lazetić promovisan u tišini

Umesto novog selektora Srbija je od Nove godine dobila novog koordinatora mlađih kategorija – Nikolu Lazetića. Iako se mlađim kategorijama intenzivno do sada bavio sportski direktor FSS Vladimir Matijašević, ostalo je nejasno šta će tačno biti delokrug zadataka Lazetića, a on se tim povodom nije obratio javnosti. Nezvanično je Lazetić trebalo da bude novi sportski direktor Saveza, ali se od toga odustalo u poslednjem momentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari