Završena prva polovina Superlige Srbije: Teška borba za Evropu i opstanak 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/DS

Posle četiri i po meseca jesenji deo fudbalskog prvenstva Srbije priveden je kraju, a zaostala utakmica TSC-a i Javora, u nedelju, zaokružiće ovogodišnji deo Superlige u sezoni 2020/2021, čija je prva polovina protekla u dominaciji Crvene zvezde.

Sa 17 pobeda i devet bodova više od Partizana, na dobrom putu do četvrte šampionske titule u nizu.

Nisu crveno-beli uvek blistali, šta više dešavalo se da se kroz iglene uši, pa i na gurku, provuku do bodova, međutim, samo Partizan (1:1) i Javor (0:0) uspeli su da okrnje oreol nedodirljivosti učesnika prolećne faze tekuće Lige Evrope.

Imunog na domaću konkurenciju čak i kada su korona virus, povrede, obaveze preko granice i taktičke kombinatorike trenera Dejana Stankovića slutile kikseve tima, sa najviše datih (51) i najmanje primljenih (7) golova u društvu 20 klubova.

Mada je njena najjača „poenterska“ trojka Falčineli (7) – Ivanić (7) – Katai (7) plasirana između petog i osmog mesta na listi strelaca, čije čelo drži Milan Makarić iz Radnika (11).

Njemu najbliži Takuma Asano (10) najčešće je realizovao prilike od prvotimaca Partizana, nekada apsolutnog vladara prvenstva, već godinama osuđenog na borbu za vicešampionsko znamenje i trofej u Kupu.

I ove jeseni su crno-beli brzo izgubili korak sa komšijama, da bi se tek u poslednjih sedam kola, sa isto toliko trijumfa, stabilizovali i sa Miloševićevim letnjim naslednikom Aleksandrom Stanojevićem oduprli Vojvodini.

Premda, Nenad Lalatović i njegova ekipa, uprkos finansijskim i organizacionim problemima, uspevaju da dišu za vratom sastavu iz Humske.

Trio Čukarički – Spartak – Proleter smenjivao se na trećoj poziciji, a kako nisu bodovno udaljeni jedni od drugih ostaju ozbiljni takmaci u borbi za izlazak u Evropu.

Tamo gde je do skora bivao i niški Radnički, sada su Radnik, Voždovac i Mladost, klubovi sposobni da iznenade favorite ili im makar zagorčaju život, ali bez potencijala za neki krupan iskorak.

TSC je za kratko vreme prešao put od niželigaša do sjajnog učesnika kvalifikacija za LE, međutim ove sezone je previše oscilirao i neprijatno iznenadio plasmanom u drugoj polovini tabele.

Povratnici u elitu, Metalac i Novi Pazar, zajedno sa Javorom, drže glavu iznad bare pune „krokodila“, samo što će morati da proliju još more „krvi, znoja i suza“ da ne bi završili među kandidatima za Prvu ligu.

U krugu koji sada čine Napredak, Rad, Inđija, Zlatibor, Mačva i Bačka.

Biće zanimljivo dočekati rasplet borbi u donjem domu, na kraju sezone u kojoj je Savez, iza paravana posledica pandemije korona virusa, nerazumno proširio SLS sa 16 na 20 klubova, ali i dozvolio težak verbalni rat Zvezde i Partizana, upustio se u prepirku sa večitim rivalima, sve zbunjivao svojim izborima sudija…

Zvezda u četvrtfinalu Kupa

U zaostaloj utaikmici osmine finala najmasovnijeg domaćeg takmičenja, Crvena zvezda je juče slavila na terenu gradskog rivala Rada – 1:2 (1:1). I to mnogo teže nego što se očekivalo, jer je tek rezervista Nikola Krstović u 60. minutu slomio otpor, za igru raspoloženih, „građevinara“. Prethodno je Pavle Radunović posle samo 240 sekundi doneo prednost skoro prežaljenom superligašu, a Srđan Spiridinović (18) vratio rezultatski egal između tima sa Banjice i kombinovanog sastava lidera SLS, pošto je trener Stanković poštedeo više standardnh startera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari