Željko Rebrača: Posle Jokića, Teodosića i Bogdanovića nemamo vrhunskog igrača, Topić pokazuje veliki potencijal 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Proslavljeni reprezentativac naše zemlje, a danas čelni čovek Vojvodine, zalaže se za formiranje jedinstvene domaće lige u kojoj će od starta igrati Crvena zvezda i Partizan.

U poslednjih par godina finansijska situacija manjih klubova osetno se popravila.

Država i dalje najviše novca daje Crvenoj zvezdi i Partizanu, ali investira i u manje klubove poput Vojvodine, Spartaka, Zlatibora…

U skladu sa tim, sve su glasniji zagovornici stvaranja jedinstvene domaće lige u kojoj bi od starta igrali Crvena zvezda i Partizan.

„Lobisti“ kao da zaboravljaju da bi time bio ugrožen nastup večitih rivala u Evroligi, barem dok neko od njih ne dobije višegodišnju licencu.

Prohodnost ka eliti još uvek ima smao šampion ABA lige, što je vrlo bitna stavka prilikom formiranja budžeta naših najvećih klubova.

Željko Rebrača, prvi čovek Vojvodine, a nekada reprezentativac naše zemlje, jedan je od zagovornika stvaranja jeidnstvene domaće lige.

– U kom okviru će to biti i na koji način će se realizovati, to je sad tehničko pitanje, ali smaram da je to neophodno za nas zato što je Srbija jedna od najprepoznatljivijih zemalja upravo po košraci u celom svetu. Klinci po Srbiji zaslužuju da vide naše najpopularnije klubove u malim sredinama. To će im biti motiv da treniraju da možda dosanjaju snove koje su ostvarili Jokić ili Bogdanović. Da se razumemo, neće svi oni postati vrhunski igrači, ali imaće dodatnu želju da rade, neki cilj, a to nam je potrebno.

Argumenti našeg proslavljenog reprezentativca imaju smisla, ali ne bi trebalo zaboraviti i da manji klubovi, koji igraju KLS i ABA2 ligu neretko imaju više stranaca u ekipi i to na najvažnijim pozicijama pleja i centra.

Uostalom i sama Vojvodina ima trojicu inostranih igrača koji su nosioci igre i imaju najveću minutažu.

Nažalost, Crvena zvezda i Partizan odlučili su se da stranci zauzimaju i pozicije igrača sa epizodnim ulogama, samim tim prostor za domaće dodanto je sužen.

– Mi moramo da se vratimo bazi koja je postajala u staroj Jugoslaviji, kako bismo vratili košarku na vrhunski nivo. Posle Jokića, Teodosića, Bogdanovića i sad mladog Topića koji pokazuje veliki potencijal, mi nemamo igrača vrhunskog kvaliteta. Zato moramo mnogo više da radimo u manjim sredinama. Neophodno je da na razne načine podržimo manje sredine da bi se to kroz naredne godine vratilo kroz reprezentaciju. U našim velikim klubovima kao što vidimo uglavnom igraju stranci i naši igrači tu nemaju prostora, a svi oni koju su ekstremnog kvaliteta su u NBA ili negde po Evropi. Zato je jako važno da se podrži sve to što radi Subotica, Sombor, Vršac, Novi Sad naravno, ali i klubovi poput Zlatibora, Metalca, Čačka….. Zbog toga je između ostalog bitno da imamo našu ligu.

U prilog podizanja kvaliteta timova u KLS svedoče i rezultati naših klubova u regionalnoj ABA 2 ligi, s obzirom na to da Zlatibor, Spartak i Vojvodina trenutno zauzimaju prva tri mesta na tabeli.

Ako me pitate da li je sada jača KLS ili ABA 2, moram da priznam da je KLS izazovnije i kvalitetnije takmičenje. Zato još jednom naglašavam da mi moramo da imamo našu ligu koja će podrzumevati da u njoj igraju Partizan i Crvena zvezda. Svi ovi klubovi koji su krenuli sa većim ulaganjima i koji se razvijaju i napreduju žele da ugoste Partizan i Crvenu zvezdu i da se sa njima takmiče i to je cela poenta – ubeđen je Rebrača.

– Naša deca i talentovani klinci moraju da imaju gde da igraju. Mi u Vojvodini se trudimo da uvek ubacimo nekog juniora, jer sam i ja tako igrački rastao i stasavao. Zato smatram da je KLS pravi put za to, jer ne znam koji drugi. Nivo lige je sada mnogo veći, nego što je bio prošle i znatno bolji nego što je bio pre dve godine. Treba da se nastavi dalje rad u tom pravcu i unapređuje ceo sistem, jer košarkaška Srbija to svakako zaslužuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari