Zenit bi dvaput da overi brejk 1Foto: Euroleague

Zenit je u uvodna dva meča pomrsio računicu Barseloni toliko da su Katalonci lako mogli da u Rusiju doputuju sa zaostatkom od dve izgubljene utakmice.

Kevin Pangos, njihov bivši igrač, nije im dao mira i večeras će, u trećem susretu, ali u Sankt Peterburgu (19.00), pokušati da grogiranog rivala „patosira“.

Kao ekipa sa najboljim skorom na kraju regularnog dela, Barselona je primorana da se iz Rusije vrati makar sa jednom pobedom, u suprotnom, Zenit će postati tek treći ruski tim na fajnal-foru Evrolige u poslednje dve decenije.

Fenerbahče protiv CSKA (19.45), odnosno Bajern u meču sa Milanom (20.45) večeras igraju za opstanak u Top 8 fazi, nakon što u Moskvi, odnosno Italiji nisu uspeli da dođu do brejka.

Zenitu je tako malo falilo da trijumfuje u oba meča u Barseloni.

Kevin Pangos rešavao je poslednje napade; u veoma sličnim situacijama, u prvom susretu bio je uspešan, dok u drugom nije bio precizan tako da je meč otišao u produžetak u kome je ekipa Ćavija Paskvala kapitulirala.

Zenit je defanzivno bio odličan u obe utakmice; jedan od najboljih evroligaških napada uspeo je da svede na ispod 80 poena (u regularnom delu utakmice) i sjajno se prilagodi sporom ritmu igre.

– Izuzetno sam ponosan načinom na koji smo odigrali obe utakmice. Mislim da smo i drugu mogli da dobijemo, čak smo i u produžetku imali svoje šanse ali smo u nekim važnim momentima ostali dekoncentrisani. Pred nama su nova iskušenja, igraćemo na domaćem terenu i nadam se da ćemo sve vreme biti kompetitivni – istakao je Ćavi Paskval, nekadašnji trener Barselone, koji ove sezone sjajno vodi Zenit.

Fenerbahče je u Moskvi platio danak neigranja važnih igrača i nevođenja tima od strane Igora Kokoškova zbog virusa korona.

De Kolo u prvom i Marko Gudurić u drugom susretu (27p, rekord karijere u Evroligi) pokušavali su da saigrače ostave u igri, međutim CSKA je imao mnogo širi roster.

Tradicija međusobnih duela u Istanbulu (4-9) pokazuje da bi Fener zaista bio pred teškim zadatkom  i da je kompletan.

Jednostavno, CSKA ima drugi najbolji napad u Evroligi a i u Moskvi je samo potvrdio skakačku dominaciju na oba kraja terena.

Pitanje je da li će večeras Fener moći eventualno da računa na Jana Veselog, ubedljivo najdominantnijeg igrača u reketu i nekog od čijeg prisustva u mnogome zavisi defanzivna koncepcija turske ekipe.

Na poslednjem susretu sa Barselonom u Istanbulu, Veseli se povredio, a nedugo potom korona je primorala pojedine igrača na samoizolaciju.

Ujedno, Fener izvesno vreme igra bez, takođe povređenog Edgarasa Ulanovasa.

Žaliće u Bajernu sasvim sigurno za prvim duelom i ispuštenih 19 poena razlike u Milanu.

Mogli su Bavarci i da duel odvedu u produžetak da kojim slučajem amaterski nisu pristupili poslednjem napadu Armanija.

U drugom susretu su daleko lošije igrali u napadu, samo na osnovu izgubljenih lopti Milano je ubacio 32 poena. Odgovornost će biti najveća na Baldvinu i Šišku, tandemu plejmejkera lišenog pomoći Nika Valer-Beba koji se povredio na prvoj utakmici.

Milano bi mogao posle samo tri utakmice da se nađe na fajnal-foru, prvi put posle 1992.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari