Žezus ogorčen zbog odluke italijanske lige da ne kazni Ačerbija zbog uvrede na rasnoj osnovi 1Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Fudbaler Napolija Žuan Žezus rekao je danas da je ogorčen i veoma tužan i razočaran odlukom rukovodstva italijanske lige da ne kazni igrača Intera Frančeska Ačerbija koji ga je navodno uvredio na rasnoj osnovi.

Sportski sud italijanske lige u utorak je presudio da nema dovoljno dokaza da je uvreda koju je Ačerbi uputio Žezusu bila rasistička.

Navodni incident dogodio se tokom utakmice Intera i Napolija 17. marta. Utakmica je bila prekinuta na oko 90 sekundi kada je Žezus rekao sudiji da ga je Ačerbi uvredio na rasnoj osnovi.

„Nekoliko puta sam čitao sa velikim razočaranjem odluku sportskog sudije, koji je smatrao da nema dokaza da sam bio žrtva rasističke uvrede tokom utakmice. Iako razumem odluku, teško mi je da razumem i zbog toga sam veoma ogorčen“, naveo je Žezus u saopštenju.

On je bio vidno uznemiren kada je prišao sudiji u drugom poluvremenu utakmice na San Siru i pokazivao je na oznaku na rukavu dresa: „Izbacite rasizam“, što je deo kampanje italijanske lige protiv rasizma.

„Iskreno, veoma sam tužan i razočaran zbog tako ozbiljnog incidenta u kome je moja jedina greška bila što sam se poneo džentlmenski, odlučivši da ne prekidam tako važnu utakmicu, sa svim neprijatnostima za gledaoce. Učinio sam to verujući da bi takav stav bio poštovan, a možda i uzet kao primer“, rekao je 32-godišnji brazilski fudbaler.

Tužilac Fudbalskog saveza Italije ispitao je fudbalere i svedoke prošle sedmice, a izveštaj je poslat sportskom sudiji italijanske lige, koji je pregledao snimke utakmice, kao i audio zapis sudije i VAR sudija, nakon čega je odlučio da ne kazni Ačerbija.

„Posle ove odluke, mislim da će svako ko se nađe u sličnoj situaciji, reagovati na sasvim drugačiji način, kako bi se zaštitio i obuzdao sramotu rasizma, koga želimo da se oslobodimo. Ni na koji način se ne osećam zaštićeno ovakvom odlukom koja istovremeno priznaje da je bilo dokaza o uvredi, ali da nije sigurno da je uvreda bila diskriminatorska“, naveo je Žezus.

Da je proglašen krivim, Ačerbi bi mogao biti kažnjen sa najmanje 10 utakmica suspenzije, zbog čega bi propustio ostatak sezone i najverovatnije Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

On je poslat kući iz trening kampa reprezentacije Italije, iako je Savez saopštio da veruje da nije bilo nikakve „klevetničke i rasističke namere“.

Žezus je rekao da se Ačerbi odmah izvinio, ali da je fudbaler Intera posle toga negirao da je uvreda bila na rasnoj osnovi, rekavši da je Žezus „pogrešno razumeo“.

„Ne mogu da shvatim zbog čega je Ačerbi promenio svoju verziju događaja sledeći dan dok je bio u reprezentaciji, umesto da je odmah negirao posle utakmice, kada se to i dogodilo. Nisam očekivao da će se ovako završiti. Plašim se, a nadam se da grešim, da bi ovo moglo da predstavlja ozbiljan presedan za opravdavanje određenog ponašaja. Iskreno se nadam da ova za mene tužna stvar može pomoći fudbalskom svetu da razmisli o pitanju koje je ozbiljno i hitno“, rekao je Žezus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari