Zlatibor će biti domaćin trke svetskog motociklističkog šampionata 1Foto: TO Zlatibor

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, boraveći danas na Zlatiboru, najavila da će se na toj panini, prvi put u Srbiji, održati Xross Hard Enduro rally, koji će biti deo svetskog Hard Enduro šampionata.

Jedna od osam trka tog šampionata, kako je rečeno na konferenciji za medije, održaće se od 18. do 21. maja na obroncima Zlatibora, Tare i Mokre Gore, uz učešće više od 300 takmičara iz celog sveta.

„Ova manifestacija će otvoriti novo poglavlje razvoja turizma naše zemlje, pre svega u pravcu sportsko-rekreativnog i planinskog turizma, ali će, zahvaljujući brojnim posetiocima iz celog sveta, doprineti i pozicioniranju Srbije kao značajne svetske turističke destinacije“, rekla je ministarka.

Ona je istakla da je „organizacija tog događaja u Srbiji, kao jednoj od osam zemalja u svetu gde se ova trka održava, od posebnog značaja za naš planinski turizam, podsetivši na to da je Zlatibor među tri najposećenije destinacije u Srbiji“.

Zlatibor će biti domaćin trke svetskog motociklističkog šampionata 2
Foto: Opština Čajetina

„Upustili smo se u organizaciju jedne takve međunarodne motociklističke trke, jer imamo infrastrukturu, tehničke i ljudske kapacitete, a svakako smo i sve prepoznatljiviji u oblasti sportsko-rekreativnog turizma, na najvišem svetskom nivou. Ovo je jedan veoma važan događaj za Zlatibor, Čajetinu, zapadnu Srbiju i celu našu zemlju“, poručio je, u ime domaćina, Milan Stamatović predsednik opštine Čajetina.

Branislav Đurić, pokretač i organizator trke, objasnio je kako je Zlatibor postao domaćin tog relija.

„Prošle godine, kontaktirali su nas iz Svetske motociklističke federacije, čiji delegati su došli da vide konfiguraciju terena, smeštajne i logističke kapacitete na Zlatiboru. Nakon toga, dali su „zeleno svetlo“ da se ovde organizuje jedna od osam trka ovogodišnjeg svetskog šampionata“, objasnio je Đurić.

Porast broja turista na Zlatibru

Na Zlatiboru je, rekla je ministarka, u prva dva meseca ove godine registrovano 34.814 turista, što je 27,5 odsto više, nego u istom periodu 2021. godine.

Rekord turističke privrede Srbije

„U protekloj godini, turistički sektor Srbije je ostvario rekordan devizni priliv od 1.596.000.000 evra, a u godini ispred nas, očekujemo još uspešniju i dinamičniju turističku sezonu, u kojoj ćemo imati priliku da Srbiju predstavimo kao značajnu svetsku turističku destinaciju“, poručila je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari