Zorana Arunović prva ispunila kvotu za OI u Tokiju 1Damir Mikec i Zorana Arunović sa trenerima Goranom Mikecom i Jelenom Arunović Foto: Streljački savez Srbije

Srpski strelci su osvojili tri srebrne medalje trećeg dana 52. svetskog prvenstva u Čangvonu. Zorana Arunović okitila se srebrnim odličjem u gađanju vazdušnim pištoljem, saopštio je Streljački savez Srbije.

Damir Mikec je osvojio drugo mesto malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora (50 metara), a ekipno srebro u ovoj disciplini prigrlio je tim Srbije u kome su uz Mikeca gađali i Duško Petrov i Dimitrije Grgić.

Arunovićeva je osvajanjem srebrne medalje ispunila i olimpijsku kvotu i tako srpskom sportu donela prvu „vizu“ za Igre u Tokiju 2020. S obzirom da disciplina MK pištolj slobodnog izbora više nije u olimpijskom programu, u njoj se kvote nisu delile.

Sem Arunovićeve, vazdušnim pištoljem se takmičila i Bobana Momčilović Veličković, zauzevši 22. mesto. U nadmetanju MK pištoljem slobodnog izbora, debitant Duško Petrov je stigao do 12, a Dimitrije Grgić do 22. mesta.

Za Zoranu Arunović je ovo peta medalja na svetskim šampionatima u seniorskoj konkurenciji. U Minhenu 2010. je pobedila vazdušnim pištoljem, a malokalibarskim osvojila srebro. Ima i ekipno srebro MK pištoljem iz Minhena, u timu sa Jasnom Šekarić i Jelenom Arunović. Na prethodnom SP u Granadi, naša ženska ekipa (Zorana Arunović, Jasna Šekarić, Bobana Momčilović Veličković) se okitila titulom šampiona planete vazdušnim pištoljem. Ovaj put Srbija nije branila titulu, gađale su samo Arunovićeva i Bobana Momčilović Veličković. Jasna Šekarić je u Čangvonu u ulozi trenera.

Srbija (kao ni ranije Jugoslavija) nikad do sada nije osvojila mušku seniorsku medalju MK pištoljem na šampionatima planete. U Minhenu 2010, Mikec i Grgić su u timu sa Andrijom Zlatićem stigli do srebra vazdušnim pištoljem. Sastav Mikec, Grgić, Petrov je prošle godine osvojio titulu šampiona Evrope MK pištoljem slobodnog izbora.

Danas je gađao i Stevan Pletikosić, koji je u eliminacijama MK puškom iz ležećeg stava pogodio 618,9 krugova i prošao u sutrašnje kvalifikacije.

Vazdušni pištolj, žene: 1. Ana Korakaki (Grčka) 241,1, 2. Zorana Arunović (Srbija) 239,8, 3. Bomi Kim (Južna Koreja) 218,8, 4. Kijan Vang (Kina) 198,1, 3. Ranksin Đijang (Kina) 178,7… Kvalifikacije: 1. Vitalina Bacaraškina (Rusija) 586, 2. Korakaki 584, 3. Arunović 583…22. Bobana Momčilović Veličković 573… Ukupno 100 takmičarki. za finale 580. Ekipno:; 1. Kina 1.739, 2. Južna Koreja 1.734, 3. Rusija 1.720… Srbija nije imala ekipu.

MK pištolj slobodnog izbora, muškarci: 1. Om Prakaš Mitarval (Indija) 564, 2. Damir Mikec (Srbija) 562, 3. Demjung Li (Južna Koreja) 560, 4. Đijau VU (Kina) 560, 5. Artem Černousov (Rusija) 559… 12. Duško Petrov 554… 20. Dimitrije Grgić 551… Ukupno 66 strelaca. S obzirom da disciplina nije olimpijska, plasman se određuje posle osnovnog dela, nema kvalifikacija. 1. Južna Koreja1.670, 2. Srbija 1.667, 3. Kina 1.661… Ukupno 16 ekipa.

Ministar Udovičić čestitao Zorani Arunović na uspehu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uputio je čestitku Zorani Arunović koja je osvojila sredbrnu medalju na Prvenstvu sveta u streljaštvu u Čangvonu, u Koreji.

„Vicešampionka sveta  naša sjajna Zorana Arunović!!! Svaka čast Zorana na ovoj prestižnoj tituli i na prvoj izborenoj normi za Srbiju za Olimpijske igre 2020!!! Čestitam Zorani, njenom stručnom štabu i Streljačkom savezu Srbije na ovom uspehu!“, navodi se u čestitki ministra Udovičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari