Žreb ni na kraj pameti 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Okupljanjem u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi reprezentacija Srbije započela je pripreme za prijateljske mečeve 24. marta protiv Mađarske u Budimpešti i pet dana kasnije protiv Danske u Kopenhagenu.

Nakon što je trijumfom u Lisabonu izborila direktan plasman na Mundijal u Kataru, ekipa selektora Dragana Stojkovića reprezentativni termin može da iskoristi za pripreme pred nastupe u Ligi nacija, takmičenje koje počinje u junu.

Defanzivac Uroš Spajić smatra da će prijateljski dueli sa Mađarskom i Danskom pomoći i igračima i selektoru u stvaranju timskog duha i pobedničke atmosfere.

– Čekaju nas dva lepa prijateljska meča, dobri protivnici, dobri tereni. A, u junu kada krene Liga nacija biće ozbiljniji izazovi, veći značaj. Kada igraš za reprezentaciju, uvek imaš imperativ da daš sve od sebe, da pokažeš kvalitet. Ovo je situacija koju odavno nismo imali, da dolazimo svi srećni i zadovoljni, da nema tenzije. Ne pamtim ovakvu atmosferu, kao i kvalitet i samopouzdanje u državnom timu. Imamo kvalitet, to smo pokazali, ali ne treba da umišljamo da smo ne znam šta uradili. Samo da nastavimo i da koračamo napred. Momci će izgarati bilo da je prijateljska ili zvanična utakmica, bićemo u potpunosti spremni za Katar– rekao je igrač turske Kasimpaše.

Za prvi jun je zakazan i žreb na kojem će u Dohi biti određeni sastavi grupa na Svetskom prvenstvu u Kataru.

– Nema protivnika ni kojeg bih želeo da izvučemo, kao ni nekog kojeg ne bih voleo. Bitno je da mi verujemo u sebe, jer imamo dobru ekipu.

Štoper Stefan Mitrović bio je u ekipi koja je izgubila od Mađarske u Beogradu (1:0) u prošlom ciklusu Lige nacija.

– Ne može da se poredi situacija koju smo imali tada i koju imamo sada. Danas smo mnogo ozbiljniji i kao ekipa i indivdualno. Imamo mnogo bolju atmosferu nego tada. Na totalno dugačiji način ćemo da uđemo u utakmicu – rekao je fudbaler španskog Hetafea.

Mitrović dodaje da i njemu i njegovim saigračima odgovara što ih očekuju prijateljski dueli, a ne mečevi baraža za predstojeći Mundijal.

– Prija nam što ćemo igrati dva prijateljska meča, bez pritiska. Pogotovo nam znači kada vidimo ko će sve igrati u baražu. Tek onda shvatamo kakav smo uspeh napravili i šta smo uradili u Lisabonu. Želimo da uživamo u ovom momentu, da gradimo pobednički mentalitet, da nastavimo da prikazujemo lepe igre i rezultat uvek dolazi uz to – rekao je defanzivac srpskog nacionalnog tima.

Mitrović ističe da će predstojeći susreti biti prilika i za dodatno uigravanje odbrane reprezentacije Srbije, koja je u kvalifikacijama često bila na meti kritika fudbalske javnosti.

– Vidim da se vodi velika polemika o odbrani, ali pogledajte, cele kvalifikacije je ta odbrana uspela da izgura u sistemu koji igramo. Igrači zadnje linije su tu u najvećem problemu, jer igramo dosta visoko, sa mnogo rizika.

Štoper Hetafea takođe nije previše zainteresovan za ishod žreba za mundijalske grupe.

– Ne treba da se opterećujemo žrebom. Pokazali smo da možemo da igramo protiv svakog, da možemo da nametnemo naš stil igre. Niko neće biti srećan što će imati nas za protivnika. Mirno čekamo izvlačenje – rekao je Mitrović.

Spajić: Divim se Eriksenu

Spajić kaže da će za njega meč sa Danskom imati specifičnu važnost, jer će imati prilike da igra protiv Kristijana Eriksena, čoveka koji je na prošlom Evropskom prvenstvu imao srčani udar na terenu, ali se potom u potpunosti oporavio i vratio na teren.

– Eriksenu se divim! Na tome šta je sve prošao i na tome kako pokazuje koliko voli fudbal, jer nema nameru da prestane da igra. Da bog da zdravlja, da sve bude ok, da se nikad ne ponovi – izjavio je Spajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari