Zvezda danas kroji Partizanovo sutra: Iako je i predsednik crno-belih digao ruke od večitog rivala, nada ipak postoji 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

Crveno-beli se nalaze između „dve vatre“ i jednim potezom mogu razrešiti rebus u kojem bi se na kraju radovao najveći rival. Konačno rešenje biće poznato posle večerašnjeg duela sa Efesom u Istanbulu (19.30, Sport klub1).

Šanse da košarkaši Crvene zvezde savladaju Efes u meču koji je nemerljivo bitniji za istanbulskog velikana realne su koliko i da loš đak dobije peticu iz matematike na nenajavljenom kontrolnom zadatku.

Dvostruki šampion Evrope ima jasnu računicu u kojoj mu pobeda nad crveno-belima i definitivno otvara vrata plej-ina i određuje start trke sa poslednje – desete pozicije (16-17).

Eventualnim porazom u predvorje doigravanja lako bi mogao da uđe Partizan (15-18), s obzirom na to da bi sutra uveče protiv Valensije u Beogradskoj areni imao praktično zicer (ima bolji međusobni skor sa Efesom).

U analizi ovosezonskih evroligaških rezultata, u Humskoj će se verovatno baviti poslednjim mečevima, s obzirom na to da su, u odnosu na konkurenciju koja se takođe borila za deveto i pogotovo deseto mesto, imali daleko bolji raspored utakmica.

Od poslednjih pet evroligaških kola, crno-beli su imali samo jedno gostovanje i to slabašnoj Albi, samim tim pred više od 20.000 svojih navijača bili su u prilici da praktično sami odlučuju o tome ne samo da li će se plasirati u plej-in, već i sa koje pozicije.

Porazi od Reala (76:88), koji je u Beograd stigao, podsećanja radi bez Serhija Rodrigeza, Rudija Fernandeza i Serhija Ljulja, odnosno Olimpijakosa (69:74), nakon plus 11 pred poslednju deonicu i u odsustvu Nikole Milutinova i Filipa Petruševa, omogućili su Efesu da sam sebe nagradi za izuzetne partije u pomenutom intervalu i ostvarenu seriju od pet trijumfa u poslednjih šest kola.

Svesni su u Partizanu propuštenih šansi, objektivnih okolnosti i odnosa snaga na večerašnjem duelu između Efesa i Crvene zvezde.

Crveno-beli su u Istanbul stigli sa statusom jedne od najlošijih gostujućih ekipa sa svega tri trijumfa od kojih je poslednji ostvaren dalekog 11. januara u Milanu, protiv Armanija.

Nada ipak postoji i smeštena je u formi trijumfa Miloša Teodosića i saigrača protiv Fenerbahčea u najvećem turskom gradu. Uz Efes, Zvezda je jedini tim koji je u tekućoj takmičarskoj godini uspeo da u evroligaškoj konkurenciji „brejkne“ Fener, međutim takav košarkaški manevar više deluje kao slučajnost nego li argument koji najveći Zvezdin rival može da upotrebi u građenju tananog optimizma.

 

Uostalom, komentarišući činjenicu da Partizan zavisi od rezultata crveno-beli u Istanbulu, Ostoja Mijailović, predsednik crno-belih, delovao je surovo iskreno, ne ostavljajući ni promil šanse najvećem rivalu.

– Jeste ta situacija atraktivna za medije, ali realnost je ipak drugačija. Oni će tu utakmicu igrati za sebe, na kraju sezone u kojoj su najveći deo proveli u donjem delu tabele. Mislim da su pre svega okrenuti sebi i analizi sezone u kojoj su potpisali 13, 14 novih igrača i imali dva trenera… Efesu ta utakmica mnogo znači, Crvenoj zvezdi baš i ne, a i u poslednje vreme im je forma slabija nego na početku sezone. Stoga ne znam koliko je realno očekivati da budu konkurentni u Istanbulu. Kao što rekoh, oni će tu utakmicu igrati za sebe, ne za nas. Ne vidim da bih ikome za bilo kakav rezultat trebalo da se zahvaljujem. Sa druge strane, naša je obaveza prema navijačima i prema sebi da protiv Valensije odigramo na svom maksimumu i pobedimo – poručio je predsednik Partizana.

Da su stvari vrlo kompleksne i da samo nekim čudom Crvena zvezda može da odigra za Partizan zaključuje se i na osnovu podatka da crveno-beli u Evroligi nikada Efes nisu pobedili van Beograda.

Izgubli su svih osam mečeva, počevši od 1998. i prvog učešća u elitnom klupskom takmičenju još od 1973.

Jedini „brejk“ napravili su u Kupu Radivoja Koraća 29. decembra 1981. godine (90:81). Bila je to generacija koju su predvodili Zoran Radović i Zufer Avdija, a sa klupe Ranko Žeravica.

Dve sezone zaredom crveno-beli su se plasirali u polufinale Kupa Koraća, tada trećeg po važnosti međunarodnog takmičenja, ali nijednom nisu uspeli da se domognu finala.

Te 1981. kobna je bila Šibenka koju je predvodio ekstratalentovani 17-godišnji Dražen Petrović koji je u revanšu ubacio 31 poen. Šibenčani su nadoknadili minus 16 iz provg susreta u Beogradu i sa konačnih 101:83 plasirali se u finale.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari