Sferopulosa ne zanimaju interesi Partizana: Protiv Efesa igramo za sebe, ne za druge 1Foto: Starsport

Crno-beli će u četvrtak uveče saznati da li će sutradan njihov meč sa Valensijom u Beogradskoj areni biti „revijalnog“ karaktera.

 

Ligaški deo Evrolige završiće se ove nedelje. Svi učesnici plej-ofa su poznati (Real, Barselona, Panatinaikos, Olimpijakos, Fenerbahče, Monako).

Makabi će sa sedme pozicije imati najveće šanse da putem plej-ina ostane na istom mestu u plej-ofu, dok je nepoznanica sa kojeg će mesta startovati Baskonija i Virtus, s obziorm na to da imaju isti skor (17-16).

Efes poslednje kolo dočekuje na 10. mestu (16-17) sa veliki izgledima da postane poslednji učesnik plej-ina.

Nakon što je brejknuo Fenerbahče u 33. kolu (80:82) ostao je režiser svoje evroligaške sudbine i ukoliko u četvrtak savlada Crvenu zvezdu (19.30, Sport klub1) plasiraće se u doigravanje.

To je scenario koji nikako ne priželjkuju u Partizanu. Strasno će crno-beli navijati za najvećeg rivala u Istanbulu, s obziorm na to da jedino u slučaju velikog iznenađenja u prestonici Turske, u petak mogu igrati za prolaz u plej-in.

Svesnu su u Humskoj da je takav scenario teško ostvariv iz više razloga, a najvažniji je taj da košarkaši Crvene zvezde spadaju u najlošije gostujuće ekipe ove sezone, u kojoj su ostvarili svega tri pobede na strani.

Takođe, odavno su izgubili sve šanse za plasman u plej-in, pošteno su se obrukali u Evroligi i sa svega 11 pobeda treća su najlošija ekipa u konkurenciji 18 klubova.

S tim u vezi, akcenat crveno-belih je na plej-ofu ABA lige, a s obzirom na to da imaju i rovite igrače poput Miloša Teodosića i Treja Tompkinsa verovanto će u Istanbulu gledati kako da odigraju profesionalno, ali i da se fizički ne preopterete.

Moguće je i da će Janis Sferpopulos protiv Efesa maksimalno proširiti rotaciju, baš kao protiv Splita u poslednjem kolu regionalnog takmičenja.

– Gledajte, za mene je najvažnije šta ćemo mi da uradimo i kako ćemo mi da izgledamo. Igramo za nas, ne za druge. Sve poštujemo, sve protivnike, ali nama je utakmica bitna zbog nas. Borićemo se za sebe – uverava grčki stručnjak koji je u nastavku izlaganja poručio.

– Igramo našu poslednju utakmicu u Evroligi ove sezone i želimo da odigramo dobro. Ova utakmica je potpuno drugačija u odnosu na onu iz prvog dela sezone, jer Efes sada ima ceo roster na raspolaganju. Ako pamtite, u tom meču s početka takmičenja, imali su dosta povreda.

Sferopulos će zahtevati od svojih igrača da odigraju pametno i da ispune zacrtano i uigravano na treninzima.

– Najvažnije je da izađemo da se borimo svom snagom na oba kraja terena, da budemo pametni i pratimo plan utakmice. Efes ima toliko dobrih pojedinaca, mogu da te napadnu na više različitih načina – spolja, unutra… Zato moramo da budemo koncentrisani u svakom trenutku utakmice, da imamo odgovor. Znamo da su u dobrom momentu i da su u seriji pobeda, ali mi idemo da se borimo.

Navijače sigurno brine to što Nikola Topić i dalje nije ni blizu povratka na teren, a odavno je prošao predviđeni period oporavka od povrede kolena.

Opravdan je i strah da se uopšte više neće pojaviti u crveno-beloj opremi kako bi se što bolje pripremio za predstojeći NBA draft na kojem se visoko kotira.

– On još ne trenira sa ekipom u punom kontaktu, samo neke delove treninga radi individualno i na tome da jača svoje telo kako bi bio spreman. Davidovac je imao virus, videćemo na treningu da li je spreman, dok Lazarević ima upalu Ahilove tetive i on je tako upitan. Videćemo na treningu ko je spreman i ko će ići – otkriva Sferopulos.

U Crvenoj zvezdi uveravaju da ne razmišljaju o početku plej-ofa Jadranske lige u kojem će s eu prvoj rundi sastati sa Studenstkim centrom.

– Prvo da završimo utakmicu sa Efesom na pravi način, pa ćemo da se fokusiramo na ABA ligu. Idemo korak, po korak, da završimo jedno, pa ćemo da pređemo na drugo. Želimo da završimo takmičenje na način da se dobro osećamo posle poslednje utakmice, da se borimo jako protiv ekipe koja igra kvalitetno.

Trej Tompkins je debitovao u Splitu i trebalo bi da ima veliku minutažu protiv Efesa.

– Tompkins je spreman za Efes. Trenira sa nama, treba mu vremena da pronađe svoj ritam. Dobro je, sa medicinske strane spreman je da igra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari