Zvezda”eksirala” Cedevitu 1Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Prešaltavanje crveno-belih na regionalnu realnost trajalo je uvodnih deset minuta prvog meča finalne serije ABA lige.

Poraz od Darušafake pomutio je sinoć perspektivu Mitrovića i saigrača, kojima se razdanilo tek nakon što je Cedevita povela sa upozoravajućih 15 razlike, bacivši na konopce aktuelnog, dvostrukog uzastopnog šampiona na Jadranu. Bio je to ujedno i signal navijačima crveno-belih da podršku sinhronizuju sa velikim transparentom “Hvala, heroji” u Hali “Aleksandar Nikolić” i da time prodrmaju grogirane idole. Lampica, upaljena na kraju prve četvrtine, ustvari je samo poslužila da košarkaši Zvezde na prvoj većoj pauzi napune rezervoar i da praktično u nastavku uvodnog duela “eksiraju” Cedevitu (81:66) i time pokažu da imaju recept i za večerašnji, možda i kapitalni susret u finalnoj seriji koja se igra na tri dobijene po sistemu 2-2-1 (18.30). Prvi gutljaj nije zagrcnuo učenike Dejana Radonjića u evroligaškom ambijentu, koji bi krasio njihove mečeve da su 16 pobeda nadogradili plasmanom u Top 8, međutim do eventualnog trofeja i novog učešća u najelitnijem takmičenju, “žute minute” trebalo bi da traju znatno kraće od sinoćnjih.

U odsustvu Boutrajta, koji izvesno ni večeras neće igrati, i Arapovića, najbolji košarkaš Cedevite Miro Bilan tako je namestio “praćku” da Kuzmić na samom startu meča nije znao šta ga je snašlo. Munjevitih 10 poena hrvatskog centra, u kombinaciji sa par neshvatljivih grešaka Dangubića, doveli su do toga da gosti u 7. minutu povedu 19:5. Suspendovani Mršić naredio je pomoćniku Poceku da na jedinici rotira Katića, Babića i Tomasa, što je u uvodnih 10 minuta zaista dalo rezultata. Tomasove dve vezane trojke (23:8) uplašile su i poslovično ambicioznog i samouverenog Radonjića, koji je automatski naredio Laziću i DŽenkinsu da “pohapse” naijiskusnije igrače Zagrepčana u spoljnoj liniji. Druga četvrtina jasno je naznačila razliku između respektabilnog učesnika Evrolige i tima koji se dobrano ove sezone obrukao u Evrokupu. Perfektnih 10 minuta bili su dovoljni domaćinu da skine crvenilo sa lica i ozarenog pogleda dočeka nastavak meča. Sipali su crveno-beli sa svih strana; DŽenkins se toliko razgoropadio, pogađajući za tri kao da je na Ol-staru (3/4). Veliku podršku imao je od sinoć vrlo dobrog Voltersa (14p, 6as), koji ga je rasteretio prenosa lopte i organizacije igre, i Bjelice (13p). Ponikao u Zvezdi, bivši crnogorski reprezentativac, savršeno je osetio momenat u kojem je visinom rešavao situacije sa Žganecom, odnosno brzinom u duelima sa Begićem. NJegovih devet poena inicirali su seriju 24:4, u kojoj je domaćin iz igre šutirao izvanrednih 14/11. Da se kojim slučajem sudije nisu umešale u režiju duela, Zvezda bi na veliki odmor otišla sa većom razlikom (45:44). Najbolji drugovi i docimeri Dženkins i Kuzmić (14p) zadali su prvi šah gostima u nastavku meča. Dobojlija je napokon uspeo da “uštopuje” Bilana, dva puta mu je izbio loptu u driblingu i time praktično oduzeo Cedeviti najvažniji adut pod košem. Na suprotnoj strani, Volters i Gudurić (10p) svojski su se potrudili da razigraju saigrače u centarskoj liniji; odličan protok lopte i čitanje rivalske odbrane doveli su do toga da je Radonjić uživao gledajući kako njegovi centri “cepaju reket”. Kombinovano: Bjelica i Kuzmić postigli su 27 poena maksimalno koristeći većinu od čak 21 timske asistencije. Poslednjom većom serijom 15:3, Zvezda se odmakla na nedostižnih 14 razlike. Pokušao je Poceko da petorkom bez klasičnog centra u poslednjoj deonici zbuni domaćina, međutim sjajnom odbranom na perimetru, presečenim loptama Gudurića i Lazića crveno-beli su u velikom stilu završili uvodni duel, u kojem je Dženkins bio maestralan (20p, 5as), a još četvorica igrača sa dvocifrenim košgeterskim učinkom. Druga epizoda na programu je već večeras.

Radonjić: Pamtimo seriju s Partizanom

– Nisam uopšte prezadovoljan mečom… Zato, znam da nas večeras čeka težak zadatak i da je u ovakvim serijama drugi meč uvek opasan. Već smo imali iskustvo kad je takva situacija u pitanju, od pre nekoliko godina, kad smo u nekom trenutku došli do određene razlike u seriji protiv Partizana i pomislili da je to – to, a nije bilo tako, jer to nije bilo realno. I Cedevita je pokazala ozbiljan kvalitet i nije slučajno ‘slagana’ da igra Evroligu. Niti je ova razlika na kraju realan odnos snaga, niti je realna uopšte, posebno ne kada je u pitanju tim koji sad nastupa za Zvezdu. Ambijent je stvarno bio dobar. Bio je baš dobar. Lično, kao i momci, očekujem da večeras bude još bolja atmosfera i još bolji ambijent. I nadamo se tome. Zaslužili smo da tako bude – poručio je Radonjić na kraju izlaganja.

Nestašni Poceko

I dok je bio igrač Đanmarko Poceko važio je za “živu vatru” na terenu. Omaleni Italijan, menjao je sinoć, a i večeras će, suspendovanog Veljka Mršića; posle uvodnog meča, na konferenciji je imao svoj mali šou. “Pre svega, da vam kažem da još učim hrvatski, ali imam malu glavu i malo sam budala, pa mi zbog toga nije lako učiti, tako da ću govoriti na engleskom. Čestitke Zvezdi i to ne samo za prvi meč, već i za to što ste po meni zaslužili da igrate plej-of Evrolige. Nekoliko meseci igrali ste najbolju košarku u Evropi i bio sam uznemiren dok sam gledao vaš meč protiv Darušafake. OK, Darušafaka je odlično igrala, jak je tim u jakom takmičenju, ali vi ste pokazali nešto drugačije i na tome čestitam.. Toni (Katić) je sinoć odigrao sjajan meč, ali nemamo rezervnog plejmejkera kome je to osnovna pozicija, pa nam je Baba (Luka Babić) mnogo pomogao. On može to da igra, ali tada moramo da ‘pomeramo’ sve na terenu i to nije lako protiv jednog od najboljih defanzivnih timova”, istakao je Poceko, koji je do kraja konferencije nestašnim komentarima odgovorio novinarima na pitanja vezana za prerano iskorišćene tajm-aute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari