Zvezda izgubila od Žalgirisa u penal završnici, Jago od heroja do tragičara 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Žalgirisa u „Areni“ rezultatom 93:91 (23:22, 22:23, 23:20, 25:26) u 26. kolu Evrolige.

U meču koji je rezultatski bio izjednačen od prvog do poslednjeg minuta, Žalgiris je došao do pobede posle namerne greški Jaga, koji je 20 sekundi pre kraja, pri rezultatu 90:89 za goste, udario Ulanovasa.

Nakon što je Ulanovas pogodio samo jedno slobodno bacanje, gosti su izveli loptu sa strane, ona je došla do Evansa, koji je, čini se, nagazio liniju na centru, ali sudije su dopustile da se igra nastavi.

U tom trenutku publika u „Areni“ je ljutito ubacila u teren veliki broj predmeta, ali sudije nisu promenile odluku i gosti su u penal završnici stigli do trijumfa sa linije za slobodna bacanja.

Crveno-beli su ovim porazom dodatno umanjili šanse da se plasiraju u plej-in jer osam kola pre kraja ligaškog dela takmičenja imaju učinak od 10-16, odnosno tri pobede manje od ekipa koje zauzimaju poslednje dve pozicije koje vode u doigravanje, a uz to i veoma težak raspored.

U prvom poluvremenu ekipe su se čak 14 puta smenjivale u vođstvu, a koliko je bilo izjednačeno potvrđuje i podatak da je najveću prednost imao Žalgiris, koji je u 7. minutu imao šest poena viška (17:11).

Do odlaska na odmor obe ekipe postizale su poene u serijama, ali su na poluvreme otišli rezultatski poravnati.

U trećoj četvrtini Zvezda je ponovo bila primorana da juri prednost rivala, koje je u jednom trenutku iznosila i maksimalnih plus 6 (59:53).

Trener domaćih Janis Sferopulos reagovao je minutom odmora koji je urodio plodom jer je njegov tim napravio seriju od 12:3.

Ipak, gosti iz Kaunasa su uspeli brzo da se konsoliduju i torjkom Brejdija Meneka i uz penale Evansa u poslednju četvrtinu ušu sa tri poena viška (68:65).

Zvezda je odlično počela poslednji period, serijom 7:0 preokrenula je na 72:68 i sve do kraja izuzetno uzbudljivog duela viđena je rezultatska klackalica.

Gosti iz Kaunasa su vodili, ne više od četiri poena, crveno-beli su stizali rivala, ali nikako nisu uspevali da preokrenu. U poslednjem minutu viđena je prava drama. Najpre namerna lična greška Jaga, a potom i odluka sudija da nastave igru kada je Evans primio loptu sa jednom nogom na liniji centra.

Evans je bio najefikasniji sa 25 poena (2/4 za dva, 5/10 za tri, 6/6 slobodna bacanja) uz 2 skoka i 6 asistencija, Rolands Šmits je dodao 13, Laurinas Birutis 12, a Edgaras Ulanovas devet.

U domaćem timu Jago dos Santos je zabeležio dabl-dabl sa 21 poenom (5/8 za dva, 2/5 za tri, 5/7 slobodna bacanja) i 14 asistencija, Nemanja Nedović ga je pratio sa 15, isti broj poena zabeležio je i Luka Mitrović, a Rokas Gedraitis 11 uz osam skokova.

Posle pauze zbog utakmica u Kupu širom Evrope Zvezda će sledeći meč u Evroligi igrati 1. marta, kad gostuje Bajernu (20.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari