Zvezda najavljuje (ne)moguće, a Partizan skromne transfere: Šta su večiti uradili do sada i kakav nas prelazni rok očekuje u januaru? 1Nemanja Maksimović. Foto: EPA-EFE/INA FASSBENDER

Posle 40 dana pauze zbog obaveza reprezentacija na Svetskom prvenstvu ponovo se u centar pažnje vraćaju domaća prvenstva, pa tako i Superliga Srbije. Takmičenje se nastavlja utakmicama 20. kola, koje je na programu 4. februara, a do tada će uprave pokušati da dovedu pojačanja.

Kao po običaju najzanimljivije je u Crvenoj zvezdi, a u poslednjih nekoliko dana u medijima su se pojavile informacije da crveno-beli žele da pojačaju ekipu sa dvojicom reprezentativaca Srbije, Nemanjom Maksimovićem i Urošem Spajićem.

Maksimović između 10 i 100 miliona evra

Maksimović je član generacije koja je osvojila Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, bivši omladinac crveno-belih. Nije želeo da potpiše profesionalni ugovor sa klubom iz Ljutice Bogdana, već je otišao u Veronu, a nedugo zatim Domžale. Posle dve sezone u Sloveniji prešao je u Astanu, iz koje 2017. stiže u Valensiju, da bi sledećeg leta postao član Hetafea, kluba za koji i sad nastupa.

Ugovor sa španskim klubom ističe mu u leto 2024. godine, a otkupna klauzula je 100 miliona evra. Međutim, jasno je da bi i za mnogo manje novca Maksimović mogao da bude prodat. Navodno, Hetafe smatra da bi deset miliona evra bila prava cena za srpskog reprzentativca, pogotovo zbog činjenice da je prilikom transfera iz Valensije Hetafe pristao da trećina novca od sledećeg transfera ide bivšem klubu.

Uprkos vrtoglavim ciframa za srpske prilike koje se spominju u vezi sa Maksimovićem eventualnim transferom, u domaćim medijima se ne dovodi u sumnju njegov dolazak u ekipu srpskog šampiona. Nastupao je za sve reprezentativne selekcije Srbije, a za nacionalni tim odigrao je 43 meča, uključujući i sva tri u grupnoj fazi na Mundijalu u Kataru.

Crveno-beli se dovode u vezu i sa Urošem Spajićem, koji prethodnih šest meseci nije igrao za svoj klub Kasim Paša zbog teške povrede kolena. To je razlog zbog čega se nije našao na spisku igrača za Mundijal, a propao mu je i već najavljeni prelazak u Bešiktaš. Spajić je 2013. otišao iz Zvezde u Tuluz, a zatim je bio član Anderlehta, Krasnodara i Fejnorda.

Njegov dolazak na stadion „Rajko Mitić“ mogao bi da bude povezan sa eventualnim odlaskom Strahinje Erakovića, čija je cena porasla nakon što je upisao dva nastupa za reprezentaciju i bio član ekipe koju je selektor Dragan Stojković vodio u Katar.

Najizvesnije je da Ado dolazi

Za sada je najizvesniji dolazak Edmunda Adoa, veznog fudbalera Šerifa iz Tiraspolja i povremenog reprezentativca Gane, koji nije bio u nacionalnom timu na Svetskom prvenstvu u Kataru zato što u ovoj sezoni nije nastupao za moldavsku ekipu. Crveno-beli su bezuspešno pokušavali da ga angažuju i u prethodna dva prelazna roka, jer nisu uspeli da postignu dogovor sa Šerifom oko obeštećenja.

Moldavci su najpre tražili više od 1.800.000 evra, koliko je navodno ponudila Zvezda, a zatim su pristali na dva miliona evra, ali nisu pristali na ponudu crveno-belih da novac bude isplaćen na 12 mesecčnih rata. Čini se da bi ovog puta Ado mogao da bude sa ekipom već na okupljanju pred početak prolećnog dela sezone i da bi u ekipi mogao da zameni Sekua Sanoga.

S obzirom da je generalni direktor Zvezdan Terzić najavio da je glavni cilj u prelaznom roku dovođenje napadača crveno-beli su se okrenuli svom omiljenom tržištu, a to je ruska liga. Po informacijama iz Rusije, Zvezda pokušava da angažuje Mohameda Konatea, napadača Ahmata iz Groznog i reprezentativca Burkine Faso.

Osim Strahinje Erakovića, koji bi iz kluba mogao da ode već u januaru i to na zadovoljstvo čelnika crveno-belih koji uporno pokušavaju da prodaju talentovanog defanzivca, pojavila se informacija da bivši trener Crvene zvezde Dejan Stanković nastoji da u Sampdoriju dovede Aleksandra Dragovića. Navodno, i bivši reprezentativac Austrije ne bi imao ništa protiv da se preseli u Đenovu, međutim, uprava Zvezde, za sada, ne želi da se odrekne svog najboljeg igrača.

Partizan nema para ili nema vremena

I dok Crvena zvezda pokušava da pojača ekipu, njihov najveći rival Partizan pokazuje manje ambicija u tom pravcu, uprkos najavama sportskog direktora Ivice Kralja da će crno-beli „biti agresivni“ tokom prelaznog roka. Za to postoje tri logična objašnjenja – nemaju novac, imaju ali kriju informacije o igračima koje pokušavaju da angažuju ili, treće, nemaju vremena da se bave ekipom dok traje „rat“ sa novoizabranim predsednikom JSD Partizan Ostojom Mijailovićem.

Ono što je sigurno je to da je crno-bele pojačao bivši fudbaler Milivoje Ćirković, koji je u klub doveden kao skaut. Kao što je i običaj sa pojačanjima Ćirković se slikao za klupski sajt sa šalom. Ostaje da se vidi šta će biti njegovo zaduženje, jer, kako je i sam Ćirković priznao, još uvek mu nije rečeno šta će raditi.

„Na poziv Ivice Kralja sam to oberučke prihvatio, šta će biti moje zaduženje, da li će biti skautiranje igrača za omladinsku školu ili prvi tim – ništa mi nije strano, biću posvećen maksimalno. Trudiću se da ovo što mi je Partizan ponudio i što sam ja prihvatio, opravdam na najbolji mogući način. U narednom periodu ćemo još podrobnije pričati o svemu – o mojim zaduženjima, o zaduženjima skauting službe, a kako će to izgledati – videćemo“, izjavio je između ostalog Ćirković.

Haziza kao zamena za Meninga

Iz šturih informacija koje procure iz Humske može zaključiti da Partizan pokušava da se reši Holanđanina Kvinsija Meniga i da na njegovu poziciju želi da dovede Doleva Hazizu, levokrilnog napadača Makabija iz Haife.

Dobro obavšteni izvori prenose da bi 27-godišnji, povremeni reprezentativac Izraela želeo da dođe u Humsku, ali je problem razlika između novca koji nudi Partizan na ime obeštećenja i onoga što traži Makabi, a ona trenutno iznosi 1,5 miliona evra.

Dok uprava crno-belih ne pronađe novac za pojačanja, tu je uvek oprobani recept sa povratkom bivših igrača koji su bez ugovora, a ovog puta je u pitanju vezista Aleksandar Šćekić. Crnogorski reprezentativac je letos otišao iz Partizana u Zaglebje iz Lubina, a potom u Diba Al Fudžaira iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali je raskinuo ugovor sa oba kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari