Dusko Ivanovićfoto STARSPORT

Poraz od Albe u prethodnom kolu jedino može biti anuliran eventualnim trijumfom košarkaša Crvene zvezde nad Bajernom, koji je sutra na programu, u okviru 26. runde u Evroligi (19.00).

Imala je Crvena zvezda sjajnu priliku da protiv Albe u hali „Aleksandar Nikolić“ zauzme mesto na liniji koja vodi u TOP 8 Evrolige.

Ipak, partija, koja se mogla okarakterisati kao jedna od najlošijih pod vođstvom trenera Duška Ivanovića, uslovila je da crveno-beli sutra uveče u Minhenu moraju da potraže način kako da se iskupe.

Dočekali su, kao i navijači, evroligaški debi Fakunda Kampaca u crveno-belom dresu, međutim, očekivanja da će svojim kvalitetima od igre Branka Lazića i saigrača napraviti melodiju snage i kvaliteta u formi plasmana u TOP 8, lako bi mogla da postanu ozbiljan balast za odličnog argentinskog plejmejkera.

Jeste Kampaco vrhunski bek, ali nije svemoćan niti igrač bez ofanzivnih i defanzivnih nedostataka, naprotiv.

Njegova prekratka NBA epizoda, pogotovo vreme provedeno u Denveru i Dalasu u uvodnom delu tekuće sezone, pokazuju da ima igračke limite i da u određenim trenerskim koncepcijama kvaliteti mogu biti bliži proseku nego vrhunskom dometu.

Zvezdi u prilog ne ide ni to što su Luka Mitrović, Filip Petrušev i Ognjen Dobrić u ponedeljak imali reprezentativne obaveze, svega dva dana da se oporave, a sam Kampaco još manje, s obzirom na to da je sa Argentinom u noći između nedelje i ponedeljka doživeo reprezentativni šok protiv Dominikanske Republike.

Njegova reprezentacija ostala je bez plasmana na Mundobasket, i to pred publikom koja ga poznaje još iz perioda kada je stasavao u Penjarolu iz Mar del Plate.

– Radujemo se njegovom debiju u Evroligi u dresu Crvene zvezde, ali ni mi ne očekujemo da on sam pobeđuje utakmice. Dobro znamo da je potreban veliki timski napor da bi se ostvarili naši ciljevi – iskren je i racionalan Luka Mitrović.

Kampaco je putovao više od 15 sati; stigao je u utorak kasno uveče i pitanje je u kakvom će psiho-fizičkom stanju biti u Minhenu.

Njegove organizacijske sposobnosti najbolje su osetili upravo Zvezdini centri. U ABA ligi je, od 55, čak 37 asistencija ostvario u konekciji sa centarskom linijom.

Preciznije, u 14 navrata je direktno asistirao upravo Mitroviću.

– Dokle god postoji ikakva matematička šansa da se nađemo u plej-ofu, a i te kako postoji, mi ćemo se nadati tome i za to raditi. Daleko od toga da je bilo šta izgubljeno, da smo od bilo čega digli ruke. Imali smo nekih kikseva na domaćem terenu, zabeležili neke velike pobede na gostujućem terenu, gde nije bilo realno očekivati bodove. Znamo koliko nam svaki naredni meč znači i idemo u Minhen sa samo jednim ciljem, a to je da pobedimo . tvrdi prekaljeni centar crveno-belih.

Zvezda je u prvom međusobnom evroligaškom susretu, ove sezone, slavila u hali „Aleksandar Nikolić“.

U Međuvremenu, Bajern je kuburio sa formom, imao je niz loših rezultata, opterećen povredema važnih igrača poput Vladimira Lučića.

Srpski reprezentativac se nedavno oporavio i predvodiće svoje saigrače, među kojima neće biti Elijasa Herisa i odavno odsutnog pleja Žan Mark Šiška.

– Bajern ume izuzetno čvrsto da odigra na domaćem terenu, što smo se uverili i mi prethodnih sezona, konkretno prošle kada smo u jednoj bitnoj utakmici izgledali veoma loše, nismo odgovorili na tu njihovu čvrstu igru. Čvrsta fizička igra sa naše strane, u oba pravca, kako bi došli u šansu da tražimo pobedu – jasno je Mitroviću da su Bavarci vrlo neugodni.

Defanzivno umeju da odigraju vrlo čvrsto, agresivno, sinhronizovano na strani pomoći, međutim, ofanzivno neretko upadaju u šuterski mrak u formi korektnih ali ne i impozantnih 35 odsto uspešnosti sa distance.

Veliki hendikep Bajern će imati u činjenici da se Agustin Rubit teško povredio. Amerikanac je slovio za najkompletnijeg igrača centarske linije. Bio je i drugi najefikasniji igrač Bajerna u Evroligi.

Bavarci su juče odreagovali na košarkaškom tržištu i poslednjeg dana prelaznog roka doveli Amerikanca Zajlana Čitama, koji se, maohm, dokazivao u Razvojnoj ligi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari