Zvezdi ostaje minus tri? 1Foto: Srđan Stevanović /Starsport

Košarkaši Crvene zvezde su pobedom protiv Baskonije svoje šanse za plasman u Top 8 , posle najverovatnije konačne suspenzije ruskih klubova za ovu sezonu, učinili još dalekim ali realnijim, ali je Evroliga pred dilemom kako da takvu, u suštini neregularnu situaciju, učini što pravednijom.

Odluka o suspenziji zasad je datirana do 21. marta ali je skoro izvesno da se ništa bitno sa situacijom u Ukrajini ne može promeniti u tako kratkom roku, pa će se Evroliga i definitivno ove sezone završiti bez CSKA, Zenita i UNIKS-a.

Sve da rat sutra prestane, i bez njega je u takmičenju zbog korone ogromna gužva u kalendaru zbog velikog broja odloženih utakmica.

Prva verzija „rešenja“ je da se ruskim klubovima jednostavno izbrišu svi rezultati, za druge bi to značilo da sa njima nisu ni igrali i svi bi regularni deo sezone završili sa 28 mečeva, umesto 34.

Koliko god nesportski zvučale kalkulacije ovog tipa, kao realne sad i ovde, takva bi odluka išla na ruku crveno-belima, više nego nekim od direktnih rivala za skok iznad crte plej-ofa. Međutim takav izlazak iz ove vanredne situacije nije se svideo klubovima koji iz mečeva sa ruskim ekipama nose značajan kapital, a među njima su i neki od osnivača (deoničara) Evrolige.

Sada je na stolu druga opcija, verovatno zbog uticaja nekih moćnijih klubova. Po njoj bi se priznali svi dosadašnji rezultati sa ruskim ekipama, a zbog krajnje „nesrazmere“, za plasman bi se gledao procenat pobeda, a ne ukupni broj pobeda i poraza.

U tom slučaju neodigrane utakmice sa njima bile bi registrovane službenim rezultatom 20:0 za protivnike, a glasanje klubova deoničara o ovom predlogu predviđeno je za ovaj vikend.

Glavni argument za ovo drugo rešenje je da bi u slučaju poništenja svih rezultata sa ruskim klubovima bilo izbrisano čak 20 odsto dosadašnje sezone, što bi regularnost i definitivno prebacilo u onu drugu zonu.

Neki klubovi tvrde da je pravednije odlučiti o plasmanu na osnovu terena makar do sada, a ne brisati nečiji učinak zarađen na parketu.

Takva odluka koja je verovatnija daje prednost ekipama Bajerna, Makabija, pa i Baskonije čije su šanse za plej-of u domenu teorije. Makabi bi, recimo, po novom „brojanju“ skočio sa 12. na sedmo mesto.

Crvena zvezda je sa ruskim ekipama do sada odigrala pet od šest utakmica, presotao bi samo meč sa CSKA u Beogradu 23. marta. Dobili su od toga dve (Zenit i UNIKS u gostima), a ostale tri izgubili.

Prosta matematika je da bi tom slučaju crveno-beli „dobili“ samo jednu pobedu što bi im u odnosu na, pre svega Bajern i Makabi, otežalo plasman u plej-of. Posebno jer do kraja gostuju rivalima Albi, Bajernu i Žalgirisu.

Raspored Zvezde u EL

Zvezda – Real Madrid (8.3 – 19.00)

Zvezda – Makabi (10.3 – 19.00)

Barselona – Zvezda (18.3 – 21.00)

Alba – Zvezda (25.3 – 20.00)

Bajern – Zvezda (1.4 – 20.30)

Žalgiris – Zvezda (3.4 – 19.00)

Zvezda – Efes (7.4 – 19.00)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari