Zvezdi zvanično priznata titula iz 1946. godine 1Foto: STARSPORT

Skupština Fudbalskog saveza Srbije (FSS) verifikovala je danas titula Crvene zvezde osvojena 1946. godine, objavljeno je na klupskom sajtu.

Ovom odlukom zvanično je Zvezdi dodeljena titula prvaka Srbije, pa je ovosezonska kruna 30. u crveno-belim vitrinama.

Za priznavanje titule Crvenoj zvezdi na sednici Skupštine FSS glasala su 44 člana Skupštine, 10 je bilo uzdržano, a šest protiv.

„Ponosan sam što smo uspeli da ozvaničimo titulu koju je Crvena zvezda osvojila apsolutno regularno, na terenu. Ponosan sam zbog svih igrača tog prvog Zvezdinog tima koji su dobili priznanje koju zaslužuju da su prva Zvezdina generacija šampiona. Skupština FSS je uvažila činjenično stanje i drago nam je zbog toga. Ovo je u svakom smislu bila istorijska sezona za naš klub, a priznavanje ove titule je u najboljem smislu reči šlag na tortu. Imamo puno razloga da slavimo u nedelju na poslednjem meču sezone“, rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić po završetku zasedanja.

Terzić se zahvalio svima koji su „istrajali“ u inicijativi kluba da se Zvezdi dodeli trofej iz 1946. godine.

„Želim da se zahvalim svima u klubu koji su učestvovali i istrajavali u ovoj inicijativi kluba i doprineli da se dvogodišnji trud i napor konačno realizuje. Argumentima smo dokazali da dileme nema – Crvena zvezda je šampion Srbije 1946. godine“, dodao je Terzić.

U dokumentima Fudbalskog saveza Jugoslavije navodi se da je tadašnja Federativna narodna republika Jugoslavija prvog fudbalskog šampiona posle Drugog svetskog rata dobila 1947. godine (Partizan). Najpre je na jesen 1944. i u proleće 1945. godine odigrana revijalna fudbalska liga u kojoj je selekcija Narodne republike Srbije bila prva, drugo mesto zauzeo je tim Jugoslovenske armije, a treće selekcija NR Hrvatske. Potom su 1945. republički i pokrajinski Savezi dobili nalog da organizuju kvalifikaciona takmičenja za prvenstvo FNRJ koje će zvanično prvi put biti odigrano sezone 1946/47.

U Srbiji su tokom jeseni 1945. bili organizovani kvalifikacioni turniri po regijama, a Crvena zvezda je bila prva u grupi „Dunav“ beogradskog okruga. Potom su na proleće 1946. prvaci okruga igrali finalni turnir u vidu ligaškog takmičenja sa koga su prva dva kluba izborila su plasman u Prvu ligu Jugoslavije za sezonu 1946/47.

Čelnici Crvene zvezde su priznanje titule iz 1946. zatražili na osnovu argumenta da je klub bio prvak na završnom turniru Srbije u okviru kvalifikacija za prvenstvo Jugoslavije, usput se pozivajući na to da je titula iz iste godine priznata u Hrvatskoj splitskom Hajduku koji je bio najbolji u toj republici te sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari