Putin: Rusija želi pravne garancije 1Foto: EPA-EFE/MIKHAEL METZEL / SPUTNIK / KREMLIN

Kriza u Ukrajini i odsustvo napretka u realizaciji Minskih sporazuma bile su glavne teme današnjeg dvočasovnog razgovora predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, saopšteno je iz Kremlja.

Uzimajući u obzir odgovornost za održavanje međunarodne bezbednosti i stabilnosti, Rusija i SAD će nastaviti dijalog i potrebne kontakte, a razgovor je u celini bio iskren i poslovan, navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ističe se da je Putin predložio da SAD ponište nagomilana ograničenja za funkcionisanje diplomatskih misija, „što bi moglo da posluži i za normalizaciju drugih aspekata bilateralnih odnosa“.

Bajden je, sa svoje strane, istakao „preteći“ karakter pomeranja ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica i naveo koje sankcije bi SAD i njihovi saveznici bili spremni da preduzmu u slučaju dalje eskalacije situacije, dodaje se u saopštenju.

Putin je naglasio da ne treba prebacivati odgovornost na Rusiju i upozori da NATO preduzima „opasne pokušaje ulaska na teritoriju Ukrajine“.

„Rusija je ozbiljno zainteresovana za dobijanje pouzdanih pravnih garancija, koje isključuju širenje NATO na istok i raspoređivanje ofanzivnih sistema u državama koje se graniče sa Rusijom“, saopštio je Kremlj.

Dvojica lidera su se dogovorila da njihovi predstavnici počnu konsultacije povodom ovih osetljivih pitanja.

Putin je ilustrovao destruktivnu politiku Kijeva, usmerenu na demontažu Minskih sporazuma, postignutih u normandijskom formatu, i „izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom provokacija Kijeva u Donbasu“.

Razgovarano je i o realizaciji dogovora postignutih na junskom rusko-američkom samitu u Ženevi i iranskom nuklearnom programu, a izražena je spremnost da dve države nastave saradnju u borbi protiv sajber kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari