Smrtna kazna za osumnjičene za ubistvo Kašogija 1Foto: EPA-EFE/ ALI HAIDER

Glavni tužilac Saudijske Arabije Saudi al Modžeb preporučuje smrtnu kaznu za petoro osumnjičenih, koji se terete da su naručili i izvršili ubistvo saudijskog novinara i publiciste DŽamala Kašogija.

Cilj ovakve njegove inicijative, ocenjuje Gardijan, jeste da zaštiti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Portparol glavnog tužioca je juče na konferenciji za novinare, koje se inače retko održavaju u Saudijskoj Arabiji, rekao da su Kašogijeve ubice napravile niz planova za njegovo ubistvo 29. septembra, tri dana pre nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Princ Mohamed nije umešan u ubistvo, naglasio je portparol.

Ovo saopštenje je usledilo nakon sve većeg negodovanja međunarodne zajednice zbog ubistva Kašogija, kolumniste Vašington posta i kritičara saudijskih vladara, koji je poslednji put viđen 2. oktobra kako ulazi u konzulat da bi sredio dokumentaciju za venčanje sa svojom verenicom. Kašogi je drogiran, a onda mu je telo raskomadano, saopštio je portparol kancelarije državnog tužioca, pošto je Saudijska Arabija prvi put potvrdila informaciju o tome kako je Kašogi ubijen.

Zamenik šefa saudijske obaveštajne agencije general Ahmed al Asiri je izdao naređenje da se Kašogi vrati u zemlju, a „šef pregovaračkog tima“ koji je otputovao u konzulat u Istanbulu naredio je njegovo ubistvo, rekao je portparol. Nakon što je više puta negirala, Saudijska Arabija je konačno sredinom oktobra priznala da je Kašogi ubijen u konzulatu, ali je za to okrivila „radikalnu“ operaciju, podseća Gardijan.

U zvaničnom saopštenju koje je objavila državna novinska agencija SPA se navodi da je ukupno 21 osoba u pritvoru u vezi sa ubistvom saudijskog novinara. Turska je u sredu zatražila da se pokrene međunarodna istraga u vezi sa ubistvom. Ankara je već podelila audio-snimke u vezi sa ubistvom s jednim brojem zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, SAD i zapadne saveznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari