mahmud abasFoto: EPA-EFE/JADE GAO/POOL

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom na Zapadnoj obali da je Palestinska uprava spremna da preuzme punu odgovornost nad Pojasom Gaze u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja.

To političko rešenje bi obuhvatilo okupiranu Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Gazu posle okončanja izraelskog rata protiv Hamasa koji vlada Gazom.

Abas je naglasio da se bezbednost i mir mogu postići okončanjem izraelske vojne kontrole nad teritorijom „države Palestine“ i priznanjem istočnog Jerusalima kao njenog glavnog grada, preneli su izraelski mediji.

On je takođe ponovio da Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) jeste jedini legitimni predstvnik palestinskog naroda i jedina odlučuje.

U PLO dominira umereniji, Abasov Fatah, rival Hamasu, koji je 2007. godine silom preuzeo vlast u Gazi.

„Hamasovci“ su tada pobedili snage lojalne Fatahu koji od tada u okviru Palestinske uprave kontroliše samo delove druge palestinske teritorije Zapadne obale.

Saopštenje je objavljeno u vreme spekulacija ko bi mogao da vlada palestinskom enklavom na obali Sredozemnog mora i strahovanja da bi mogao nastati vakuum vlasti, pošto se Izrael zarekao da će uništiti Hamas u ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari