Abazović osudio poruke na protestu u Pljevljima 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović izjavio je povodom protesta građana u Pljevljima da neće ulica postavljati načelnike centara bezbednosti u Crnoj Gori.

Grupa građana se juče okupila u znak protesta zbog imenovanja Harisa Đurđevića za novog načelnika CB a deo njih, kako se može videti na snimku koji kruži društvenim mrežama, uzvikivao je „Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska“.

Abazović je nakon saslušanja u Specijalnom policijskom odeljenju rekao da je potrebno izvršiti proveru o čemu se radi, te koji su motivi takve reakcije javnosti, odnosno jesu li u pitanju profesionlane ili lične reference koje su, kaže on, manje važne.

„Nećemo moći da funkcionišemo ako će određena politička opcija, kojoj se ne sviđaju neka imenovanja, organizovati proteste“ rekao je Abazović.

Kako je dodao, ako je profesionalni propust razlog protesta, onda je to zabrinjavajuće.

„Nedodirljivih nema, nikakav problem da se zameni ako za to postoje uslovi. A osuđujem šovinističke i nacionalnističke poruke koje su se čule od manje grupe ljudi. To ne doprinosi miru i suživotu“, rekao je Abazović i dodao da imaju pravo da iskažu nezadovoljstvo, ali da je neprihvatljivo ako je ono motivisano verskim ili političkim opredeljenjem.

Podgoričke „Vijesti“ su objavile sinoć da se građani protive imenovanju Đurđevića zbog maltretiranja učesnika prošlogodišnjih litija i smatraju da nije dostojan da obavlja funkciju načelnika policije.

Opozicija je oštro osudila sinoćne proteste navodeći da se radi o čistom šovinizmu.

„Sve što ja znam o protestima zna i policija, saslušanje besmisleno“

Potpredsednik crnogorske Vlade Dritan Abazović izjavio je da sva operativna saznanja koja on ima, a odnose se na organizaciju protesta na putu Podgorica – Nikšić ima i Uprava policije i da je današnje saslušanje u Specijalnom državnom tužilaštvu besmisleno.

On je novinarima posle saslušanja rekao da inspektori danas nisu ni znali za koje krivično delo su ga pozvali na saslušanje. On je u Specijalnom policijskom odeljenju saslušan u svojstvu građanina.

Abazović je saslušan po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog tvrdnji koje je izneo gostujući u emisiji na TV „Vijesti“ kada je naveo da imaju operativna saznanja da je bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović povezan sa protestima na putu Podgorica – Nikšić, a da su u sve to uključene još četiri osobe, od kojih su neke bivši i sadašnji pripadnici Uprave policije i SAJ-a.

Rekao je da nema potrebe da inosi imena tih policajaca i dodao da se sve pa i današnje saslušanje dešava sa ciljem da se zataška učešće pojedinih ljudi na skupovima.

Građani su protestovali i blokirali magistralni put Podgorica – Nikšić prethodne nedelje zbog namere vlasti da izmeni propise za sticanje državljanstva i biračkog prava, ali su u međuvremenu privremeno odustali od toga.

Ranije je i premijer Zdravko Krivokapić utvrdio da Veljović stoji iza okupljanja građana, ali je on odbacio te optužbe.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.