Agencije UN pozivaju na veću zaštitu izbeglica iz Venecuele 1Foto>Beta/AP

Agencije UN pozvale su na veću zaštitu izbeglica i migranata iz Venecuele koji beže zbog ekonomskih teškoća ili progona, jer su oni često u opasnosti po dolasku u druge zemlje, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America – VoA). 

Oko 4,6 miliona venecuelanskih izbeglica i migranata širom Latinske Amerike i Kariba suočavaju se sa višestrukim rizicima zbog COVID-19, kriminala, trgovine ljudima, siromaštva i drugih pretnji.

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) navela je da Venecuelanci beže zbog sve lošijih ekonomskih uslova u zemlji i prema nekim procenama od 500 do 700 njih svakodnevno napusti zemlju.

UNHCR dodaje da mnoge izbeglice zbog granica zatvorenih zbog epidemije korona virusa koriste druge puteve gde im preti opasnost od oružanih grupa i raznih krijumčara.

„Oni su na taj način izloženi povećanom riziku od nasilja, eksploatacije, trgovine ljudima, iznude i zlostavljanja u pograničnim zonama. Kako se uslovi za život u Venecueli pogoršavaju, tako ima sve više gradjana koji beže u susednu Kolumbiji gde dolaze iscrpljeni, gladni i suočavaju se ponovnim ekonomskim teškoćama“, naveo je UNHCR.

Me]unarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je sa svoje strane da je korona virus posebno pogodio venecuelanske izbeglice i migrante u regionu.

Ta agencija UN dodala je da je ekonomski i društveni uticaj epidemije korona virusa poguban i za Venecuelance i za ostale zemlje u regionu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.