Agenti FBI izvršili pretres Trampovog poseda: "Moj prelepi dom,trenutno je pod opsadom" 1 EPA-EFE/SHAWN THEW

FBI je u ponedeljak izvršio nalog za pretres odmarališta Donalda Trampa Mar-a-Lago u Palm Biču na Floridi, u okviru istrage o rukovanju predsedničkim dokumentima, uključujući poverljiva dokumenta, koji su možda tamo doneti.

Bivši predsednik je potvrdio da su agenti FBI bili u Mar-a-Lagu i rekao da su „čak provalili u moj sef“. Bio je u Trampovom tornju u Njujorku kada je izvršen nalog za pretres na Floridi, rekla je poznata osoba za CNN.

„Moj prelepi dom, Mar-A-Lago u Palm Biču na Floridi, trenutno je pod opsadom, prepadom i okupacijom od strane velike grupe agenata FBI“, rekao je Tramp u saopštenju u ponedeljak uveče.

Izvanredan potez pretresa kuće bivšeg predsednika podiže ulog za Ministarstvo pravde i dolazi dok se Trampovi pravni problemi nastavljaju na više frontova. Takođe se očekuje da Tramp u narednim mesecima objavi da će pokrenuti još jednu ponudu za Belu kuću 2024.

Trampov sin Erik rekao je voditelju Fok-a Šonu Henitiju da je „svrha racije, prema onome što su rekli, bila zato što je Nacionalni arhiv želeo da, znate, potvrdi da li je Donald Tramp imao ikakva dokumenta u svom posedu ili ne“.

Kristina Bob, Trampov advokat, rekla je da je FBI zaplenio dokumente. „Predsednik Tramp i njegov pravni tim sarađivali su sa zvaničnicima FBI-a i DOJ-a na svakom koraku. FBI je sproveo nenajavljenu raciju i zaplenio papir“, rekla je Bob.

Postojala je komunikacija između FBI-a i američke tajne službe pre nego što je nalog za pretres izvršen u ponedeljak, rekla je osoba upoznata sa tim, što je omogućilo FBI-ju da pristupi imanju bez ikakvih komplikacija. Postoji samo mali otisak Tajne službe u Mar-a-Lagu kada Tramp nije tamo.

CNN je zatražio komentar od FBI-a. Ministarstvo pravde odbilo je da komentariše za CNN.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da nije obavešten o pretresu. Predsednik Džo Bajden, rekao je visoki zvaničnik administracije, nije znao za pretres Mar-a-Laga sve dok nije objavljeno u vestima.
Istraga u dokumentima

Nacionalni arhiv, zadužen za prikupljanje i sortiranje predsedničkog materijala, ranije je saopštio da je najmanje 15 kutija sa dokumentima Bele kuće pronađeno iz Trampovog odmarališta Mar-a-Lago – uključujući i neke koje su poverljive.

Početkom juna, nekoliko istražitelja retko je posetilo imanje tražeći više informacija o potencijalno poverljivom materijalu iz Trampovog vremena u Beloj kući koji je odnesen na Floridu. Četiri istražitelja, uključujući Džeja Brata, šefa odeljenja za kontraobaveštajne poslove i kontrolu izvoza u Ministarstvu pravde, seli su sa dvojicom Trampovih advokata, Bobom i Evanom Korkoranom, prema izvoru koji je bio prisutan na sastanku.

Na početku sastanka, Tramp je svratio i pozdravio istražitelje u blizini trpezarije. Nakon što je otišao, bez odgovora na pitanja, istražitelji su pitali advokate da li mogu da vide gde Tramp čuva dokumente. Advokati su istražitelje odveli u podrumsku prostoriju u kojoj su bile pohranjene kutije sa materijalom, a istražitelji su pogledali po prostoriji prije nego što su na kraju otišli, navodi izvor.

Drugi izvor je rekao da je Tramp došao da se pozdravi i razgovarao, ali da je otišao dok su advokati razgovarali sa istražiteljima. Izvor je rekao da su neki od dokumenata koji su pokazani istražiteljima imali strogo poverljive oznake.

Pet dana kasnije, 8. juna, Trampovi advokati su dobili pismo od istražitelja u kojem su tražili da dodatno obezbede prostoriju u kojoj su pohranjeni dokumenti. Pomoćnici su naknadno dodali katanac u sobu.

U aprilu i maju, FBI je intervjuisao Trampove pomoćnike u Mar-a-Lagu u okviru istrage o rukovanju predsedničkim zapisima, prema izvoru upoznatom sa tim.

„Pogrešno uklanjanje poverljivih dokumenata je savezni zločin. I tako, ako popunjavate izjavu pod zakletvom i morate da navedete zločin, možete to navesti kao zločin“, rekao je Eli Honig, bivši savezni i državni tužilac i CNN viši pravni analitičar.

Honig je rekao Erin Bernet sa CNN-a na „OutFrontu“ da je vreme pretrage održano prema dugogodišnjem pravilu odeljenja da se politički osetljivi potezi ne sprovode u roku od 90 dana od izbora.

„Danas je tačno 90 dana od termina, mislim možda 91 ili 92 dana. Ta politika je možda razlog zašto su to uradili danas jer žele da se drže podalje od toga ako to tumače kao pravilo od 90 dana“, rekao je on.

Članovi GOP-a podržavaju Trampa

Predsednica republikanskog nacionalnog komiteta Rona Mekdanijel u izjavi je tvrdila da demokrate „neprestano orožuju birokratiju protiv republikanaca“, a jedan broj republikanskih poslanika stao je u odbranu bivšeg predsednika na društvenim mrežama.

Lider manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti, republikanac iz Kalifornije, napisao je da je „video dovoljno”.

„Generalni tužilac (Merik) Garland: sačuvajte svoje dokumente i očistite svoj kalendar. Video sam dovoljno. Ministarstvo pravde je dostiglo nepodnošljivo stanje naoružane politizacije“, napisao je republikanski lider.

„Kada republikanci vrate Predstavnički dom, izvršićemo hitan nadzor nad ovim odeljenjem, pratiti činjenice i ostaviti nijedan kamen na kamenu.

Senator GOP-a Rik Skot sa Floride rekao je da „trebamo odgovore SADA. FBI mora da objasni šta su radili danas i zašto“.

Ali predsedavajući nadzornog odbora Predstavničkog doma, koji istražuje Trampovo rukovanje dokumentima, pozvao je Ministarstvo pravde da „potpuno istraži” kako je bivši predsednik postupao sa informacijama.

„Predsednici imaju svečanu dužnost da zaštite američku nacionalnu bezbednost, a navodi da je bivši predsednik Tramp ugrozio našu bezbednost nepravilnim rukovanjem poverljivim informacijama zahtevaju najveći nadzor“, rekla je demokratska predstavnica Kerolin Maloni iz Njujorka.

„Iako se detalji o današnjim akcijama u Mar-a-Lagu i dalje pojavljuju, jasno je da Ministarstvo pravde mora u potpunosti da istraži potencijalno ozbiljno pogrešno rukovanje poverljivim informacijama od strane predsednika Trampa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.