Foto: EPA-EFE/ SHAWN THEW

Pristalice zakona kažu da očekuju da će zakon biti blokiran u državnom sudu, ali da su potom spremne da se obrate Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država.

Cilj je da Vrhovni sud, u kojem većinu sada imaju konzervativci, izmeni presudu o legalizaciji abortusa iz 1973. Još 16 američkih država nastoji da uvede nove restrikcije na kiretažu. Ranije ove godine Vrhovni sud je stavio van zakona primenu novih restrikcija na abortus u Lujzijani. Međutim, presuda je doneta tankom većinom i do kraja godine se očekuje njena revizija.

Pristalice novog zakona iz Alabame ojačane su imenovanjem dvojice novih konzervativnih sudija Nila Gorsuča i Breta Kavanoa koje je odabrao predsednik SAD Donald Tramp. NJihovim imenovanjem konzervativci su u devetočlanom sudskom veću dobili većinu. Presuda iz 1973. koju žele da izmene ili potpuno obore poznata je kao slučaj Ro protiv Vejda.

„Ro mora da bude napadnuta i ponosan sam što je Alabama predvodnik“, izjavio je zamenik guvernera ove zemlje Vili Ejnsvort.

„Dinamika je promenjena. Sudije su promenjene, i još puno toga u međuvremenu i mislim da je vreme da učinimo veći i jači korak“, rekao je Erik DŽonston, osnivač „Pro-Life“ koalicije u Alabami, prenosi Bi-Bi-Si.

U Senatu Alabame za zakon je glasalo 25 članova, protiv je bilo šest. Odbačeni su i predlozi izuzetaka u slučajevima silovanja ili incesta. Zakonom se abortus dozvoljava jedino ako je život majke u ozbiljnoj opasnosti. Zapaženo je i da su svi koji su učestvovali u glasanju bili muškarci.

Predviđeno je da doktori budu kažnjavani do 10 godina zatvora za pokušaj, a 99 godina zatvora za sprovođenje abortusa. U tekstu zakona piše da je abortusima više fetusa ubijeno nego što je ljudi „u nemačkim koncentracionim logorima, kineskim čistkama, Staljinovim gulazima, u poljima smrti u Kambodži i genocidu u Ruandi zajedno“. Zakon – najstroži u SAD – treba da odobri republikanski guverner Kaj Ajvi.

Povezani tekstovi