Albanija, neočekivani hit među srpskim turistima 1Foto: EPA/ARMANDO BABANI

Pandemija virusa kovid 19 zatvorila je mnoge granice i tako suzila izbor turistima ovog leta.

U slučaju Srbije, tradicionalno najposećenija destinacija godinama – Grčka – ovog leta zbog bezbednosnih procedura nije bila i najpoželjnija, zato su putnici iz naše zemlje birali pre Tursku, Egipat, i mnogo više nego ranijih godina – Albaniju.

Ono što je u nekim slučajevima bio „prinudni“ izbor ispao je savršen, a mnogima je utisak o ovoj zemlji i njihovom primorju premašio očekivanja.

„Prvi put smo putovali u Albaniju, iako sam već prethodne godine bacao pogled na ponude za njihovu obalu na Booking.com. Slušao sam već lepa iskustva o letovanju u toj zemlji, a i SAT patrola je prošle godine išla u Sarandu, pa sam video da nije nemoguće otputovati tamo. Moja žena je tada smatrala da je suludo ići tamo, ali su se ove godine stvari totalno izmenile“, kaže za Danas Zvonko Ninkov, koji se nedavno vratio sa letovanja.

Zbog pandemije i zatvaranja granica redom su im, kako kaže, otpadale opcije Hrvatska, Grčka, Bugarska.

„Nismo hteli da idemo na neke dalje destinacije gde bismo zavisili od aviona, već smo hteli da idemo svojim automobilom i da, u slučaju da se nešto desi, uvek možemo brzo i lako da se vratimo. Tako se Albanija nametnula kao jedini, a, ispostaviće se kasnije, odličan izbor“, ističe Ninkov.

Na društvenim mrežama pokupili su, kaže, iskustva ljudi koji su već stigli tamo, savete šta je potrebno za put, kojim deonicama je najbolje ići i rešili da krenu.

„Mnogi nas pitaju da li nam je bila frka da idemo preko Kosova ili da li smo imali nekakva loša iskustva. Odgovori su: ne i ne. Auto-put preko Kosova je nov i kvalitetan, nije opterećen, nema nikakvih putarina i zahvaljujući svemu tome čitavo Kosovo prelaziš za sat i po“, napominje on. Ninkov kaže da su stajali na benzinskoj pumpi, da niko nije mario za srpske tablice na automobilu i da je jedina stvar koju treba znati ako se ide preko Kosova što na administrativnom prelazu odrasli pokazuju lične karte, a deca treba da imaju izvode iz matične knjige rođenih ne starije od šest meseci sa zaheftanom i overenom fotografijom.

„Odlučili smo se za sam jug Albanije, za mesto Ksamil. Vilu smo tražili preko Bookinga, iako smo čuli da bez problema smeštaj može da se nađe i na licu mesta, što se ispostavilo kao tačno. Ponuda je bila velika i raznovrsna, sa cenama koje su daleko povoljnije od grčkih. Konkretno, u Albaniji možeš da nađeš dobro opremljen i komotan apartman za celu porodicu od 25 do 40 evra za noć“, ističe Ninkov.

Cene hrane su slične našim, napominje on i dodaje da je nešto malo skuplje, nešto jeftinije.

„Odnos dinar-lek praktično je 1:1, onda lako može da se izračuna šta koliko košta. Hleb je 50 leka, giros 200 leka, pica 400 do 500, orada 800 do 1.000 leka, sokovi i pivo su 150, kafa je 100 leka“, kaže naš sagovornik.

Meso i povrće jeftinije je u marketima u Albaniji nego u Srbiji, ističe Ninkov, dok je voće uglavnom skuplje. Oni koji su letovali u Draču ili Valoni kažu da su tamo cene još niže, dok je gorivo kao i kod nas.

„Letovanje u Albaniji totalno je ispunilo naša očekivanja, a u nekim segmentima čak i premašilo. More je divne tirkizne boje, priroda očuvana, plaža imaš da biraš – peščane, šljunkovite, stenovite. Dobar deo plaža je zakupljen i iznajmljuju se suncobrani i ležaljke, ali ima i gradskih, ima i divljih, pa ko šta voli. Svi, od vlasnika apartmana, preko ugostitelja i trgovaca, do onih koji rade na plažama, svojski se trude da ti pomognu i učine boravak što opuštenijim“, kaže Zvonko Ninkov, koji razmišlja da se sa porodicom vrati u Albaniju i narednog leta.

Jedini minus, kako kaže, jeste saobraćajna kultura, jer na ulicu „izleću“ sa sporednih puteva na auto-put, ne daju žmigavce, parkiraju usred raskrsnica, i blokiraju druge vozače.

Osim Ksamila, među turistima u Srbiji najpopularniji su ovog leta bili Saranda, Drač i Valona. Dan u Sarandi na Bukingu može da se nađe za 25 do 185, što je cena u rizortu sa pet zvezdica. Dvokrevetna soba u jednom od luksuznih hotela može, međutim, da se nađe i za 50 evra.

Sličan raspon cena je i u Draču, dok se u Ksamilu cene dvokrevetnog apartmana kreću od 18 do 80 evra, koliko je u hotelu sa četiri zvezdice, na 100 metara od plaže.

U turističkim agencijama, koje su i ranijih godina u ponudi imali Albaniju kažu da je ove godine ona među najbolje prodavanim uz Tursku i Egipat. S druge strane, Albanci se suočavaju sa jednom od najlošijih sezona u poslednje vreme.

U Nacionalnoj turističkoj organizaciji Albanije za Danas kažu da su ove godine zbog pandemije u problemu i da je pad broja stranih gostiju ovog leta u odnosu na prošlo nekih 70 odsto.

„Broj stranih gostiju smanjio se ovog leta za 70 odsto u odnosu na prošlu. Tokom letnje sezone konstantno nam čarter letovima dolaze gosti iz Poljske, Ukrajine i Belorusije. Veliki broj posetilaca je sa Kosova i iz Severne Makedonije. Tokom ovog leta imali smo 24.000 stranih gostiju, a poređenja radi samo u avgustu prošle godine imali smo 38.000 turista iz inostranstva“, napominju u Turističkoj organizaciji Albanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.