Ambasada Ukrajine: Propagandne akcije Rusije poput “referenduma” još jedan ruski zločin 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Ukrajinska ambasada u Beogradu oglasila se povodom, kako kažu, propagandne akcije Rusije pod nazivom “referendumi“ na privremeno okupiranim teritorijama Hersonske, Zaporoške, Luganske i Donjecke oblasti Ukrajine.

“Prisiljavanje ljudi na ovim teritorijama da popunjavaju neke papire pod nišanom ruske vojske je još jedan zločin Rusije u toku agresije na Ukrajinu koji grubo krši Ustav i zakone naše zemlje, norme međunarodnog prava i međunarodne obaveze Rusije.

Ovaj čin nema ništa zajedničko sa izražavanjem volje i nema nikakvih posledica po administrativno-teritorijalni sistem i međunarodno priznate granice Ukrajine”, naveli su. Dodaju da Ukrajina i međunarodna zajednica osuđuju takve akcije Rusije i smatraju ih ništavnim.

Svi državljani Ukrajine koji su učestvovali u organizaciji ove akcije zajedno sa ruskim okupatorima biće pravedno kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika Ukrajine. Nadležni organi Ukrajine već preduzimaju mere da im se uđe u trag i da se privedu pravdi.

Kao i u slučaju ukrajinskog Krima, Luganjska, Donjecka, Zaporoška i Hersonska oblast ostaju deo suverene teritorije Ukrajine.

Ukrajina ima puno pravo da vojnim i diplomatskim metodama obnovi svoj teritorijalni integritet i nastaviće da oslobađa privremeno okupirane teritorije.

“Ukrajina nikada neće pristati ni na kakve ultimatume Ruske Federacije, a pokušaji Moskve da stvori nove linije razgraničenja ili oslabi međunarodnu podršku Ukrajini osuđeni su na propast.

Organizacijom fiktivnih ‘referenduma’ na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, Rusija je svesno demonstrirala da su svi njeni signali o spremnosti za pregovore samo prikrivanje oružane agresije i bespomoćni pokušaji da se zadrže na privremeno okupiranim teritorijama”. Rusija, navode iz Ambasade Ukrajine, dosledno pokazuje prezir prema svima koji su pozivali na diplomatiju.

“Računamo na to da će relevantne zemlje izvući zaključke o pravim namerama Rusije i pojačati podršku Ukrajini u suprotstavljanju ruskoj agresiji, a ne prikrivati svoje ćutanje težnjama da igraju ulogu mirotvoraca, što Rusiji nije potrebno. Ukrajina poziva sve države i međunarodne organizacije da odmah osude nezakonske akcije Kremlja na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine i da pojačaju izolaciju Rusije”.

Uputili su poziv EU, NATO i Grupi sedam da odmah značajno pojačaju pritisak na državu agresora, uključujući uvođenje novih oštrih sankcija Rusiji, kao i da pojačaju vojnu podršku

Ukrajini, uključujući obezbeđivanje tenkova, borbenih aviona, oklopnih vozila, dalekometnu artiljeriju i opremu za protivvazdušnu i protivraketnu odbranu.

“Pozivamo naše partnere da pokažu Rusiji da će zajednički odgovor na pokušaje aneksije, ucene i ultimatume biti povećanje podrške Ukrajini za pobedu naše države nad agresorom”, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.