Ambasador Ukrajine: Kao diplomata razumem zašto ne uvodite sankcije, narod pod bombama ne razume 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač rekao je za N1 da on kao diplomata razume argumente i razloge zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, ali da vojnici koji ginu i narod pod bombama to ne mogu da razumeju u realnosti koju žive.

„Kao diplomata, ja se dobro osećam u Srbiji. I shvatam argument zašto to Srbija ne čini. Pre svega, zavisite od ruskih argumenata, pokušavate da branite svoj teritorijalni integritet i u tom slučaju takođe zavisite od Rusije. Kao diplomata to jako dobro razumem“, rekao je Tolkač u emisiji Njuznajt na Televiziji N1.

On je dodao da ti argumenti, ipak, ne bi naišli na dobar odjek kod ukrajinskog naroda koji živi pod ruskim bombama, prenosi N1info.

„Njima je teško da to razumeju. U trenutku kada naši vojnici ginu u tim bitkama, kada su naša deca pod bombama i raketnim napadima i kada nema struje. Taj razlog ne razumeju zbog realne situacije u Ukrajini“, istakao je ambasador.

On je zahvalio Vladi Srbije za podršku u proteklih godinu dana, od kada je počeo rat u Ukrajini.

„Od samog početka rata u Ukrajini i ruske agresije, Srbija nam je pružila podršku tokom svakog glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pre svega, mislim da je to dobra politička i moralna podrška našem narodu i državi“, rekao je Tolkač.

Govoreći o mogućim mirovnim pregovorima, kazao je da o tome nema informacija, ali da se svi ratovi pre ili kasnije završavaju i to pregovorima.

Napominje da pregovori sa Rusijom ne mogu da otpočnu dok je 14 odsto ukrajinske teritorije okupirano, a vojnici i civili ginu.

„Smatramo da bi taj proces mogao da počne tek kada naša teritorija bude slobodna i priznata u granicama iz 1990. godine. Smatramo da će pregovori početi kada budemo imali nekakvu perspektivu i sistem koji će nas braniti u budućnosti. Trebaju nam neke garancije. Moraju biti jače nego 1994. kada je donet Budimpeštanski memorandum“, objasnio je Tolkač.

Ističe da je ključ tog procesa u rukama jednog čoveka – Vladimira Putina i da je on taj koji rat može da zaustavi odmah.

„Nisu nam dali nikakav razlog. Ništa konkretno kao razlog za pregovore“, napomenuo je diplomata.

Upitan o dejstvu desničara i „vagnerovaca“ u Srbiji, on kaže da nema saznanja da je grupa Vagner prisutna u Srbiji, a da je dobra poruka da bi odlazak srpskih državljana u Vagnerove redove bilo sankcionisano.

„Mi pažljivo pokušavamo da proučimo sve informacije o Vagneru. Vagner je za nas teriristička organizacija. Šta je to privatna vojna organizacija koja se bori u Ukrajini? Nemamo informacije o delovanju u Srbiji…Ako neko ode tamo i pokuša da se pridruži terorističkoj organizaciji, kaznila bi ih Srbija i kaznila bi ih naša zemlja“, istakao je Tolkač.

Dodao je da su se pojavile informacije da su neki srpski novinari posetili istočne ukrajinske teritorije, pod kontrolom Rusije, bez dozvole vlasti u Kijevu i napomenuo da je to takođe kažnjivo po zakonima Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari