Ambasadorka: Velika Britanija želi brz dogovor o trgovinskom sporazumu sa Srbijom 1Foto: Miroslav Dragojević

Velika Britanija i Srbija i dalje razgovaraju o bilateralnom trgovinskom sporazumu, a odlaganje je nastalo usled pandemije korona virusa, kao i zbog parlamentarnih izbora u Srbiji, izjavila je danas britanska ambasdorka u Beogradu Šan Makleod, navodeći da njena zemlja želi brzi dogovor o tom partnerstvu sa Srbijom.

„Razgovori sa Srbijom i dalje teku i napreduju. Nacrt sporazuma je zasnovan na postojećem Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Srbije i Evroske unije (EU). Od Srbije nije traženo da preuzme bilo kakve nove obaveze“, rekla je Makleod i dodala da nacrt sporazuma ne sadrži nikakva iznenađenja, saopštila je britanska ambasada.

Prema rečima ambasadorke, „Ujedinjeno Kraljevstvo se nada da će ovaj sporazum biti brzo usaglašen, kako bi se teškoće i zastoji u trgovini smanjili na minimum“.

„Ujedinjeno Kraljevstvo želi brz dogovor o budućem trgovinskom partnerstvu sa Srbijom. Ovo je u interesu poslovnih ljudi, kompanija i potrošača u obe naše države“, kazala je Makleod.

Podsetila je da je Velika Britanija posle izlaska iz EU ubrzano radila na tome da sa državama partnerima uspostavi bilateralne sporazume, tamo gde je trgovina prethodno bila regulisana sporazumom između tih država i EU.

„Ovo su sporazumi kontinuiteta i oni su u najvećoj meri bazirani na sporazumima sa EU, koje zamenjuju. Ujedinjeno Kraljevstvo je zaključilo 63 takva sporazuma, uključujući i sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Kosovom“, rekla je britanska ambasadorka i dodala kako se nada da će uskoro biti potpisan sličan sporazum i sa Crnom Gorom.

Kako je precizirala, pregovore o sporazumu UK i Srbije je prekinula epidemija korona virusa, kao i uvodjenje vanrednog stanja u Srbiji, u martu prošle godine.

Dalja odlaganja su usledila zbog junskih parlamentarnih izbora u Srbiji i pet meseci formiranja vlade u Beogradu.

Podsetila je i da su se pregovarači dve zemlje sastali onlajn, neposredno pre isteka takozvanog tranzicionog perioda“ 31. decembra, kojim je zaključen izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz jedinstvenog tržišta i carinske unije EU.

 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Ambasadorka: Velika Britanija želi brz dogovor o trgovinskom sporazumu sa Srbijom”

  1. Nastavak komentara: Oni vole da presankaju sve , pokrenute i navedu ovamo, pa tamo,pa gore pa levo pa u sreh dok te ne slude a sto je nagore rade iza ledja , a kao najpametniji su , zato cetvoro ociju i sa njima.

    • Prtehodni komnetar se odnosio na Engleze da se razumemo . Da li oni bese priznase laznu drzavu?. A gospoda iz Danasa neka objave jer nema smisla tacno se zna da ja o Kinezima ne mislim nista lose i da od tri komentara objave samo ovaj jer se moze odnositi na Kineze to ipak nema smisla.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.