borbeni avionIlustracija Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Američki proizvođač oružja Lokid Martin (Lockheed Martin Corp) i izraelska kompanija iz oblasti bezbednosti Rafael saopštili su danas da će zajednički razvijati visokoenergetski laserski sistem koji bi služio u protivvazdušnoj odbrani.

Sistem će biti zasnovan na „Gvozdenom zraku“, laserskom protivraketnom sistemu koji Rafael razvija sa izraelskim ministarstvom odbrane.

„Gvozdeni zrak“ je ove godine podvrgnut seriji uspešnih testova, i očekuje se da će se naći u opticaju tokom ove dekade.

Zajednički proizvod biće namenjen američkom i drugim tržištima. Razvoj, testiranje i proizvodnja obavljaće se i u SAD i u Izraelu, saopštili su Lokid Martin i Rafael.

Operativni rukovodilac Lokida Frenk Sent Džon (Frank St. John) rekao je da če sporazum pomoći kupcima da „ostanu ispred svojih protivnika“. Takođe je rekao da mu je bila čast da bude u istom „bezbednosnom timu“ sa Izraelu.

Rafael, kompanija u državnom vlasništvu Izraela, osmislila je „Gvozdeni zrak“ kao dopunu nizu protivvazdušnih sistema odbrane koje koristi Izrael, uključujući izuzetno efikasni ali veoma skupi protivraketni sistem „Gvozdena kupola“.

Ovo je deo višeslojnog odbrambenog sistema koji Izrael razvija na kopnu, u vazduhu i na moru kako bi se odbranio od svega što bi ga napalo iz vazduha, počev od grubih raketa kratkog dometa do vođenih raketa dugog dometa koje poseduju njegovi neprijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.