Foto:EPA

Idem za vikend da vidim naše makedonske prijatelje”, najavljuje Matis, “kada ću ponoviti da su SAD protiv ruske agresije dok Makedonci razmatraju poziv da se pridruže NATO-u”. Makedonija je u julu je formalno dobila poziv od NATO da započne pristupne razgovore, čemu se Rusija protivi.

Ruski zvaničnici smatraju da bi država mogla da postane „legitimna meta“ ako se odnosi između NATO i Rusije budu dalje pogoršavali. Stoga Matis, kako je rekao, želi da uveri Makedonce “da znaju da bismo voleli da oni kroje svoju budućnost, a ne neki autsajderi”. Matis kaže da je zabrinut da bi Rusija mogla da interveniše u Makedoniji kao što je bilo pokušaja i u Crnoj Gori.

„Ta vrsta zla koju Rusija praktikuje od Estonije do SAD, od Ukrajine pa sada do Makedonije uvek je izvan ograde, što se mene tiče“, rekao je američki zvaničnik. Matis je imao priliku da se u julu sastane sa makedonskim kolegom na susretu ministara odbrane Balkana u Hrvatskoj, nekoliko dana pre nego što je predsednik Donald Tramp imao susret sa Vladimirom Putinom u Helsinkiju.